Published On: Pon, pro 9th, 2019

Iz SDA pozvali Grad Mostar da se hitno pronađe nova lokacija za odlaganje otpada

Stranka demokratske akcije Mostar – sjever u priopćenju za javnost apelirali su na sve nadležne institucije, a prije svega na Gradsku upravu Grada Mostara da  uvaži opravdane argumente svojih građana iz naselja Vrapčići i Bijelo Polje.

Iz ove stranke navode kako su građani još prije više mjeseci upozoravali na određene nepropisne aktivnosti, a ponajviše nepropisno odlaganje otpada svih vrsta, kojem nije mjesto na jednoj ovakvoj sanitarnoj deponiji, što samo po sebi nanosi ogromnu štetu našoj lokalnoj zajednici – Gradu Mostaru, ali i svim građanima, a najviše mještanima navedenih naselja te direktno utječe na zdravlje i normalan život.

”Stranka kojoj pripadamo se konzistentno zalaže za vladavinu prava i zakona, te u skladu s tim pozivamo Grad Mostar da poštuje pravosnažno i konačno Rješenje izdato od nadležnog ministarstva – Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH, te poduzme sve zakonom predviđene mjere za rješavanje ovog problema”.

Slijedom navedenog, uvažavajući činjenicu da sa područja  Grada Mostara treba ukloniti  nagomilani komunalni otpad nastao uslijed višednevnog neodvoza od strane komunalnih poduzeća, iz SDA Mostar pozvali su sve nivoe vlasti (županijski, federalni, državni) da u skladu sa svojim mogućnostima Gradu Mostaru osiguraju neophodnu financijsku pomoć u vidu subvencioniranja troškova odvoza i deponiranja komunalnog otpada na neku od deponija iz okruženja sa kojim bi Grad Mostar zaključio ugovor o  deponiranju komunalnog otpada.

Iz SDA navode kako je još prije više mjeseci potpisan Sporazum između gradskih vlasti i predstavnika građana o potrebi provođenja aktivnosti na iznalaženju nove lokacije za deponiju, ali do sada skoro ništa nije poduzeto po potpisanom sporazumu, te su ovim putem pozvali Grad Mostar da HITNO postupi po zaključcima iz navedenog sporazuma.

Pozvali su i nadležno Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH na aktivno učešće u rješavanju navedenog problema.

”Posebno naglašavamo da Stranka demokratske akcije Mostar – sjever u potpunosti podržava rad policijskih službenika i cijeni njihov angažman, te iste poziva na korektno postupanje prema  građanima koji mirnim i nenasilnim  okupljanjem traže normalan i dostojanstven život uz uvažavanje interese građana sa ovih prostora”, navodi se u priopćenju.

Apelirali su na sve strane, da se dijalogom i međusobnim uvažavanjem, jedino može doći do adekvatnog, sustavnog i dugoročnog rješenja po ovom pitanju.

Dnevnik.ba

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare