Published On: Sri, tra 10th, 2013

Iz SDA poručuju: OHR ima plan prepustiti Mostar HDZ-u i Hrvatima

MOSTAR – Stranka demokratske akcije (SDA) Gradski odbor Mostar smatra kako je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić proglašenjem proračuna za 2013. godinu zloupotrijebio svoju poziciju te samovoljno, bez konzultacije s predstavnicima drugih političkih opcija, na osnovu vlastitih kriterija, rasporedio 54 milijuna maraka.
“U Statutu Grada Mostara ne postoje nikakve odredbe koje gradonačelniku daju za pravo da mimo Gradsko vijeća donese odluku o proračunu. Vrlo jasno je utvrđeno članom 33 Statuta da se proračun usvaja dvotrećinskom većinom u Gradskom vijeću, a član 43, stav d, precizira da gradonačelnik ‘izrađuje plan proračuna, predlaže ga gradskom vijeću i provodi u skladu s odlukama Gradskog vijeća'”, navodi se u priopćenju za javnost mostarskog SDA.
Iz ove stranke podsjećaju da je 2009. godine, tijekom procesa izbora novog gradonačelnika, Ured visokog predstavnika (OHR) jednokratno produživao financiranje Grada, a da to nije omogućeno gradonačelniku Bešliću, koji je tada bio u tzv. tehničkom mandatu.
“Promatrajući ulogu OHR-a koji je nametnuo Statut Grada Mostara, i ovog puta potvrđuju se naše sumnje da sada, kao i 2004. godine, OHR ima plan da putem pravne konfuzije i vlastitog nedjelovanja prepusti ovaj grad HDZ-u i Hrvatima”, stoji dalje u priopćenju.
Iz SDA su pozvali OHR da preuzme odgovornost za posljedice koje su došle kao rezultat OHR-ovih odluka te da tu odgovornost ne prebacuje na političke stranke koje su bile protiv tih odluka.