Published On: Čet, ožu. 16th, 2017

IZ SARAJEVA PONOVO GOVOR MRŽNJE: Znanstveni skup u Neumu nazvali “neoustaškim jednoumljem” i proglašavanjem Herceg Bosne

Mi u GS-u smatramo da je politička manifestacija u Neumu čin ponovnog proglašavanja Herceg-Bosne i prisustvo hrvatske predsjednice znači da Dragan Čović ima podršku zvaničnog Zagreba za komadanje BiH, kao što je svojevremeno imao i Mate Boban od Franje Tuđmana, navodi se u saopštenju Građanskog saveza

 Građanski savez (GS) smatra da dolazak i učestvovanje predsjednice i ministra vanjskih poslova u Vladi Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović i Davora Ive Stiera na političkoj manifestaciji koju organizuje politička stranka u BiH predstavlja nasrtaj na njen suverenitet i integritet.

U isto vrijeme kada njene članice zabranjuju vođenje političkih kampanja na svojoj teritoriji, EU toleriše, tačnije ohrabruje ponašanje jedne svoje članice da to čini u Bosni i Hercegovini.
Ovako otvoreno ispoljavanje teritorijalnih pretenzija je nečuveno i pokazuje da se iza paravana proevropske retorike kriju nastojanja na teritorijalnoj podijeli BiH.
Posebno zabrinjava činjenica da Hrvatska vodi ovako agresivnu politiku u trenutku kada tamošnje, ali i međunarodne organizacije za ljudska prava bilježe porast stope napada na srpsku manjinu, incidente ustaštva i neonacizma, te skoro zvanični početak revizije ishoda Drugog svjetskog rata.
Mi u GS-u smatramo da je politička manifestacija u Neumu čin ponovnog proglašavanja Herceg-Bosne i prisustvo hrvatske predsjednice znači da Dragan Čović ima podršku zvaničnog Zagreba za komadanje BiH, kao što je svojevremeno imao i Mate Boban od Franje Tuđmana.
Vrijednosti s kojima dolaze i koje zagovaraju Grabar-Kitarović i Stier nisu prihvatljive drugdje u Evropi, pa stoga neće biti prihvatljive ni u Bosni i Hercegovini. Mi nemamo dilema o tome ko je bio pobjednik u Drugom svjetskom ratu, kao što nemamo dilema ni o tome da Bosna i Hercegovina pripada njenim građanima prije svega.
Na koncu, GS želi ovim putem pozvati Kolindu Grabar Kitarović i Davora Ivu Stiera da nam se pridruže 28. marta, na obilježavanju godišnjice posljednjeg velikog ustaškog zločina u Sarajevu, kad je po naređenju Maksa Luburića povješano 55 partizanskih ilegalaca. Cijenimo da bi time jasno pokazali gdje stoje u podjeli na partizane i ustaše i odagnali sve dileme o tome da li je današnja Hrvatska nasljednik NDH,  navodi se u saopštenju Građanskog saveza.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer