Published On: Tue, Oct 15th, 2013

IZ RH UPOZORAVAJU: Puštanje crvenouhe kornjače opasno za bioraznolikost Neretve

Hrvatski državni zavod za zaštitu prirode  upozorio je da puštanje crvenouhe kornjače u Park prirode Hutovo blato u  Hercegovačko neretvanskoj županiji u Hercegovini može imati vrlo ozbiljne posljedice na bioraznolikost delte Neretve, a posebno je opasno za domaću barsku kornjaču.

Djelatnike Zavoda još više zabrinjava poziv Parka prirode Hutovo blato građanima BiH da donesu svoje kućne ljubimce nadležnoj ustanovi kako bi organizirano bili pušteni u Neretvu.

Apeliraju na sve vlasnike egzotičnih životinja i kućnih ljubimaca da ih ne puštaju u prirodu, te da se informiraju o njihovim potrebama i životnom vijeku prije nego što ih nabave. Puštanje stranih vrsta u prirodu u Hrvatskoj je zabranjeno Zakonom o zaštiti prirode.

Crvenouha kornjača na popisu je 100 najgorih invazivnih vrsta u Europi. Kao predator svejed, ima ekološki utjecaj na nekoliko vrsta biljaka i životinja, od beskralješnjaka do kralješnjaka, uključujući vodozemce, male sisavce i ptice, posebno mlade jedinke. Najveća je prijetnja za našu zavičajnu, u Europi ugroženu, barsku kornjaču, s kojom se natječe za hranu i stanište te ju uspješno potiskuje.

Crvenouha kornjača može biti prenositelj bolesti i mnogih parazita, a zabilježeni su i slučajevi gdje je bila vektor salmonele prenesene na ljude. Nakon jedne takve epidemije 1975. godine u SAD-u je zabranjena trgovina crvenouhom kornjačom na nacionalnoj razini.

Bosanskohercegovački mediji objavili su da je u Hutovo blato puštena crvenouha vodena kornjača stara devet godina, koja je bila kućni ljubimac u Mostaru, a vlasnik ju je odlučio donirati Parku prirode.

poskok.info