Published On: Sub, stu 28th, 2020

Iz OHR-a poručili Tegeltiji ono što su davno trebali Inzku: “Pokaži čestitost i odlazi”

“Reputacija bh pravosuđa trenutno je na dnu, a s pojavom ove snimke pretrpjela je još jedan snažan udarac”, priopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR) nakon više medijskih upita za stav OHR-a o snimci razgovora predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Milana Tegeltije koji su se pojavili u medijima.

Naime, predsjednik VSTV na objavljenom snimku na neprimjeren način navodno razgovara o imenovanju sudca koja je sestra članice VSTV-a.

Tegeltija je potvrdio za BIRN BiH da je razgovarao s bivšom članicom ovog Vijeća o konkuriranju njene sestre na poziciju u sudu nakon što je objavljen snimak razgovora njih dvoje, samo nekoliko dana poslije objave izvješća Misije OSCE-a u BiH u kojem se kritiziraju nedostatak odgovornosti i upitna imenovanja nositelja pravosudnih funkcija.

Tegeltija je za kazao da je razgovor s Miljanom Buhom, kojoj je mandat u Vijeću istekao u listopadu 2020. godine, vođen u drukčijem kontekstu od onoga kako je to objavio portal Istraga.ba i da on u razgovoru ne vidi ništa sporno.

Ovaj portal objavio je snimku razgovora za koji tvrde da u njemu sudjeluju Tegeltija i Buha i u kome predsjednik VSTV-a govori o imenovanju u pravosuđu. Tegeltija u razgovoru objašnjava način za imenovanje: “Šta joj fali da se prijavi u Gradišci ili Prijedoru, pa da tamo radi godinu, kasnije ćemo je prebaciti ovamo”.

“Čini se da je, nakon ovoga i nakon tzv. afere ‘potkivanje’, teško, štoviše gotovo nemoguće obnoviti integritet predsjednika VSTV-a. Razgovori poput onog koji se čuje na snimku istinski demoraliziraju i djeluju demotivirajuće za cjelokupno pravosuđe, a ono je temelj svake države i svakog društva. Dovode u pitanje kredibilitet institucija i rad svih poštenih i predanih profesionalaca u pravosudnim institucijama BiH na svim razinama, uključujući i one članove VSTV-a koji žele raditi u službi ove institucije”, navodi glasnogovornik OHR-a Mario Brkić.

Po njegovim riječima, “kako bi se vratio integritet ovoj istaknutoj pravosudnoj funkciji, Tegeltija treba pokazati profesionalnu i osobnu čestitost i uraditi ono što se očekuje nakon kontinuirano neadekvatnog obavljanja svojih dužnosti”. To bi također pomoglo popraviti ugled VSTV-a koji je dodatno narušen ovim aktivnostima. ”VSTV zaslužuje drukčijeg, profesionalnog predsjednika”, poručuju iz OHR-a.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>