Published On: Mon, Oct 26th, 2015

IZ KRUGA MAJORIZACIJE NA KRUG99: Nisam ja destruktivac, oni su destruktivci a ja sam super i ja sam za raju…

Kružok asocijacije angažiranih intelektualaca koji se nazivaju nezavisnima99 o temi “Kako zaustaviti etno političke destrukcije BiH?”, na kojoj je uvodničar bio jedan od najvećih uzroka jačanja etničke netrpeljivosti u BiH, potpresjednika SDP-a i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić, održana je danas u Sarajevu. Kada u Sarajevu bude održana sesija ove udruge na temu “Kako zaustaviti unitarne destrukcije najbrojnijeg nacionalizma” znat ćemo da je Krug99 doista nezavisan.

”Nisam toliki protivnik etno politika u BiH, iz jednostavnog razloga što je to naša stvarnost i nešto s čime se mora računati, jer u suprotnom, bili bi drugačiji rezultati izbora”, kazao je Komšić pri tome  ne kazavši kazati kako je upravo na krilima nacionalne etnopolitke dva puta bio biran. 

Mišljenja je tako Komšić da priču o političkom životu BiH poslije rata treba promatrati kao proces cjelokupne demokratizacije društva, a ne samo s aspekta što građani, on sam, ili ljudi sličnih opredjeljenja o tome misle.

Koliko je sam svojom pojavom, i svojom destruktivnom ulogom, glumeći diverzanta unitarnog nacionalizma zaustavio demokratizaciju BIH Komšić također nije kazao.

No kazao je sljedeće: Ljevica je tolerantnija

Također, naglasio je, moramo učiti i o toleranciji jednih prema drugima kada je riječ o takvim političkim konceptima. S tim u vezi, smatra kako u političkoj ljevici postoji više spremnosti za takvu vrstu tolerancije, jer, kako je rekao, politička ljevica mudrije i iskrenije promišlja BiH od etničkih političkih stranaka.

Po njegovim riječima, multietničke stranke doživljavaju BiH kao svoj životni i politički prostor, dok se etničke politike ograničavaju samo na dijelove teritorije, odnosno samo na svoj narod. Naročito EPHZHB, Hrvatsku Poštu, Aluminij i HT Mostar doživljavaju svojim, jel tako ŽK?

Komšić je stava da demokratski izbori koji se održavaju svake četiri godine pokazuju da etno politike jesu naša realnost, ali da to za BiH nije korisno dugoročno. Ako to nije korisno za BIH zašto je radio na produbljivanju etnonacionalnih odnosa i stvaranju klime napetosti i nepovjerenja? Je li ga itko od intelektualne gerijatrije uspio to upitati?

”BiH treba nešto drugačiji pristup i u svojoj unutarnjoj politici, i u reguliranju unutarnjih društvenih odnosa, za razliku od etno politika”, kazao je, dodajući da je zbog toga na strani ljevice koja, kako je rekao, polazi od osnovnih postulata ZAVNOBiH-a kada je riječ o uređenju BiH. A  ZAVNOBIH se po Komšiću svodi na praksu da BIH više nije srpska, bošnjačka i hrvatska nego srpska, bošnjačka i bosanska. Pri čemu ove kandidate iz kvote “bosanski” biraju Bošnjaci. Koliko je destruktivno djelovao na sam princip ZAVNOBIH-a Komšić također nije kazao.

Koalicija SDA – SBB su prirodan slijed događaja

U današnjoj izjavi za novinare Komšić se također osvrnuo na stvaranje koalicije Stranke demokratske stranke (SDA) i Saveza za bolju budućnost BiH (SBBBiH), koja je po pisanju medija ocijenjena kao ujedinjenje bošnjačkog naroda, i kazao da to ne doživljava negativnim, već kao proces nečega što je prirodno slijedilo, te da uopće nije iznenađen što je do toga došlo.

”Ako govorite iz perspektive Sarajeva, da postoje politički faktori nestabilnosti u BiH, a to je prije svega bila osovina Dodik – Čović, političko nejedinstvo, odnosno politička svađa koja postoji u Sarajevu, jedan je od faktora nestabilnosti u BiH”, istaknuo je predsjednik DF-a.

Činjenica je međutim da je osovina Dodik-Čović nastala kao odgovor na osovinu Lagumdžija-Komšić. Kada je bošnjačko bosanski unitarizam pokušao obesmisliti trojnu identitarnu realnost koja je upisana i u Ustav ove zemlje došlo je do snažnijeg povezivanja i razumijevanja Banjaluke i Mostara. To također Željko nije htio kazati Telektualcima99. A i što bi. Baš njih to briga…