Published On: Uto, stu 16th, 2021

IZ HERCEGOVINE SE MOŽE PRENIJETI SAMO PJESMA Do maksimuma se pooštrili pregledi na granici: ‘Ne mo‘š više ni batak prinit, svaki gepek otvaraju!‘

“Matane moj stisklo, ne mo’š više ni kokošji batak prinit priko granice, a kamoli štogod telećih kotleta ili kolo sira.

Šunje moj, šuti i ništa ne govori. Drž’ se zakona, a ako se štogod može mimo njega i to poštivaj. Jesi li razumio!?”

Ovako bi možda u današnje vrijeme mogao izgledati razgovor Matana i Šunje iz legendarnih Raosovih “Prosjaka i sinova”, kada je u pitanju prijelaz državne granice Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Pooštrilo mjere do maksimuma kada su u pitanju prekršaji za unos mesa, mesnih proizvoda, sira, mlijeka iz Bosne i Hercegovine. Kao država koja je članica EU-a, Hrvatska ne dopušta unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda na svoj teritorij, piše Slobodna Dalmacija.

Iz BiH je u RH dopušteno unijeti: 2 kg mlijeka u prahu za bebe, hrane za bebe i hrane za posebne potrebe po osobi, proizvoda životinjskog podrijetla, kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso, puževi, žablji kraci, također 2 kg po osobi, do 20 kg ribljih proizvoda, do 125 grama kavijara, a svježeg voća i povrća (osim krumpira) do pet kilograma.

Mogu se unositi kruh, kolači, keks, čokolada i konditorski proizvodi (uključujući slatkiše), pod uvjetom da ništa od toga nije punjeno proizvodima od mesa. Uz posjedovanje medicinske dokumentacije može se unijeti gotovih lijekova za osobne potrebe putnika u količinama potrebnim za liječenje najviše do mjesec dana uz obveznu potvrdu liječnika.

Toliko što zakon dozvoljava. Što se tiče mesa i mesnih prerađevina tu je stroga zabrana prijenosa. Tako na graničnom prijelazu Vinjani Donji. koji je i najveći i najfrekventniji na ovom dijelu duge granice s Bosnom i Hercegovinom, uredno su postavljeni panoi i plakati koji upozoravaju putnike na zabranu i dužnost prijave roba koje podliježu provjeri, dodaje Slobodna.

Uz pribavljanje svih potrebitih dozvola od strane policije i carine novinari su proveli sat vremena s carinskim službenicima i promatrali njihov svakodnevni posao. Odmah su dobili upute kako nitko od carinskih službenika, pa i njihov voditelj, ne smiju davati nikakve izjave, tako da su morali crpiti neke izjave od onih koji svakodnevno prelaze tu granicu.

Prvo i najvažnije, a što je uobičajena praksa carinske službe, zarotirali su se njihovi službenici. Sada su na imotskim graničnim prijelazima carinici iz Metkovića, Novih sela i još nekih carinskih prijelaza iz županije, dok su imotski carinici otišli put Metkovića, Kamenskog i na neke ostale prijelaze.

Ma neka se oni mijenjaju, to je u njihovoj službi, ali su ipak brate mili toliko pooštrili mjere da se i mi pošteni ljudi, kojima je prijelaz granice pa skoro svakodnevan ili zbog posla ili zbog posjete članovima obitelji, osjećamo kao neki izvanzemaljci.

Carinici te ne poznaju i onda toliko revno obavljaju svoj posao da me samo onaj svaki izlazak iz auta i otvaranje gepeka, a još kada te gleda neki susjed ili prijatelj, košta živaca, veli jedan Imoćanin koji inače zbog prirode posla mora svaki dan prelaziti granicu.

I doista, dva carinska djelatnika za vrijeme boravka novinara svakog vozača su zamolili da im otvori prtljažnik. Potom su temeljito pregledali njegov sadržaj. Isto tako bilo je i nekoliko pretraga unutrašnjosti automobila. Dakako da se zbog toga detaljnog pregleda stvore i kolone, pa se otvori i drugi granični trak. Ima negodovanja, ono je vidljivo, no zakon se mora poštivati.

Nema problema da svatko od ovih službi radi svoj posao. No, samo ću vam reći jedno, a to vam garantiram jer mi je rekao vrlo ozbiljan prijatelj, koji uostalom radi u jednoj od službi koje ordiniraju na granici, da na graničnim prijelazima Stara Gradiška-Bosanska Gradiška, ili recimo Izačići-Ličko Petrovo selo gdje su međunarodni cestovni prijelazi, i satima ne pregleda niti jedno vozilo koje dolazi iz susjedne države.

A ovdje u većini prelaze granicu hrvatski državljani, a tamo ima svih narodnosti, riječi su jednog hrvatskog državljanina iz pograničnog mjesta tik uz granicu s Hrvatskom kada su ga reporteri pitali kako komentira rigorozne mjere provjere na graničnim prijelazima u Imotskoj krajini.

Sve u svemu, tijekom njihova boravka, ističu novinari Slobodne Dalmacije, a pregledano je stotinjak automobila, nije uočen niti jedan prekršaj zakona o prometu mesa i mesnih proizvoda. Istina, neslužbeno doznaju da ih je bilo, ali bar do sada nisu zabilježeni neki drastičniji.

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Neumska Džamija
Neumska Džamija
16 dana prije

G—o—V—n—a s–o–r–o–š–e–v-s–k–a, napišite nam da Sarajevo hoće Ulicu Sulje Veličanstvenog a ne ulicu onog ćafira Tvrtka 

Dudek
Dudek
Odgovori   Neumska Džamija
15 dana prije

Izađi malo u šetnju, pusti Internet, pojede te ta tvoja zloba.

Promatrač
Promatrač
15 dana prije

Da li meso uključuje i svinjetinu?

Krivousti
Krivousti
Odgovori   Promatrač
15 dana prije

Pajcek je isto podložen zabrani, kao i čvarci za van.