Published On: Ned, kol 12th, 2012

Iz grada samurajskih mačeva do hercegovačkih ustanika

Da život piše romane pokazuje i priča mr. Miho Shimizu iz japanskog grada Seki pedesetak kilometara udaljenog od Nagoye.

Pripremajući završni ispit iz studija povijesti 1978. godine u svojoj zemlji, posve slučajno u literaturi naišla je na trag o Bosansko-hercegovačkom ustanku 1875. – 1878. godine.

Spontano je kaže, odlučila da će to biti predmet njezinog postdiplomskog studija. Nešto više o ustanku uspijeva saznati iz literature na engleskom jeziku. Priču donosi  bljesak.info

”U to vrijeme Interneta nije bilo pa su mogućnosti proučavanja bile ograničene. Pribilježila sam nekoliko imena, a kasnije posve slučajno u nekim novinama naišla na jedno od njih. Moj kasniji mentor prof. dr. Milorad Ekmečić držao je predavanja u SAD-u. Pročitala sam prikaz tog rada svidjelo mi se, pa sam odlučila temu na postdiplomskom braniti baš kod njega”, sjećajući se uz osmjeh priča Miho, te nastavlja:

”Da ostvarim cilj prepreka je bio i jezik. Nisam odmah uspjela dobiti stipendiju japanske Vlade pa sam odlučila pokušati sama. Tako sam s prijateljicom stigla u Zagreb. Bila su to drugačija vremena, mladi ljudi pa tako i ja bili su željni raznovrsnih znanja, imali su svoje vizije. Prijateljica je nakon nekoliko dana nastavila za Beograd, ja sam ostala u Zagrebu, a kasnije produžila za Dubrovnik gdje sam u školi za strance nastavila učenje jezika.”, ističe Miho na za ljude iz ‘zemlje izlazećeg sunca’ odličnom hrvatskom jeziku.

U ta vremena prepuna ideala, Miho je uporna. Nakon novog zahtjeva stiže stipendija, pa se mlada Japanka ponovo vraća u Europu. Novo odredište je Sarajevo, gdje ostaje naredne dvije godine.

”Pojavila sam se kod profesora Ekmečića koji je bez pogovora prihvatio temu ‘Bosansko-hercegovački ustanak’. U to vrijeme slični izleti studenata nisu bili rijetkost, pa profesor nije bio posebice iznenađen što će jedna Japanka izučavati jedan takav događaj. Slijedila je potraga za literaturom, usavršavanje jezika, a na kraju sam temu uspješno obranila, vratila se u Japan, sačuvala brojna prijateljstva i veze. Dolazim redovito, posjećujem Zagreb, Banjaluku gdje sam držala predavanja iz japanskog jezika, a sada koordiniram radom škole jezika koja ima 150 polaznika. Posjećujem Sarajevo, Kreševo, Beograd…“, priča za Bljesak.info Miho svojevrsna ambasadorica Japana u BiH.

Slučaj je htio da bude jedan od sudionika znanstvenog skupa ”Uloga Hrvata u Hercegovačkom ustanku” (1875. – 1878.) kojeg je u povodu njegove 130-te godišnjice organizirala Udruga ”Vojvoda don Ivan Musić” u Ljubuškom.

Uz pomoć Mile Jukića publiciste iz Kreševa, priredila je rad na temu ”Odjeci Hercegovačkog ustanka (1875. – 1878.) u japanskom tisku”. Rad je bio pravo otkriće jer je pokazao koliko je značenja tom povijesnom događaju (Bosansko)-Hercegovačkom ustanku, pridavao ondašnji svijet.

Čak su i novine iz poslovično zatvorenog Japana slale dopisnike koji su izvještavali o ustanku. Jedan od njih bio je Viscount Suematsu Kencho, japanski književnik, novinar i političar, koji je iz Beča slao izvješća za dnevnik Tokyo nichinichi shimbun. To je ujedno bio i najbolji odgovor tendencijama minimiziranja Hercegovačkog ustanka i njegovih vođa.

Zanimljivo, mr. sc. Miho Shimizu (u prijevodu na hrvatski shimizu znači dobra voda), za svoj životni poziv nije odabrala povijest nego ugostiteljstvo, u gradu Seki ima restoran, a povijest joj je postala hobi.

Tijekom nedavnog boravka u Hercegovini posjetila je mjesta vezana za ustanak – Dračevo gdje je ustanak počeo, Čapljinu, Gabelu i Klobuk kod Ljubuškog gdje se na mjestu rodne kuće nalazi spomen obilježje vojvodi don Ivanu Musiću ustaničkom vođi hercegovačkih Hrvata.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare