Published On: Thu, Sep 3rd, 2015

Iz Dnevnika RTV Slovenije makli novinarku kojoj su zamjerili da je Hrvatica iz Bosne

SLOVENSKI tjednik Mladina objavio je prošlog tjedna urednički komentar o utjecaju politike na RTV Slovenija, slovenski javni servis. U tekstu kojeg potpisuje Greg Repovž Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše uspoređena je s – hrvatskim HDZ-om.
“Jasno je vidljivo da razina razumijevanja politike u Ljubljani nije drugačije od one u Zagrebu, Beogradu Sarajevu ili Bukureštu. Sve je to isti bazen, kojem pripada i Slovenija. Između HDZ-a i SDS-a nema razlike”, piše Repovž.
Repovž u svom tekstu, u kojem optužuje RTV Sloveniju za širenje nacionalizma, rasizma i šovinizma, između ostalog tvrdi da je Programsko vijeće te ustanove, u kojem većinu imaju upravo ljudi bliski SDS-u, nedavno raspravljalo o tome smije li Jelena Aščić voditi središnji Dnevnik na tom javnom servisu. Razlog? Zato što je Hrvatica iz Bosne. Prema pojedinim članovima Programskog vijeća, koje Repovž nije imenovao, Aščić ne bi smjela voditi Dnevnik na dane nacionalnih i vjerskih praznika zbog svog porijekla.
Progon novinara
Istog dana objavljeno je da Aščić doista više neće voditi Dnevnik. Iz središnje informativne emisije ovu nagrađivanu novinarku, koja je potresla Sloveniju dokumentarcem o praktički ropskim uvjetima u kojima žive bosanski građevinski radnici u Sloveniji, te potaknula i kriminalističku istragu koja je završila uhićenjima, uklonila je direktorica RTV Slovenija Ljerka Bizilj, koju smatraju bliskom bivšem slovenskom premijeru Janši i njegovom SDS-u.
Ona je samo zadnja žrtva čistke koja se provodi među “neposlušnim” novinarima na slovenskoj javnoj televiziji. Nedugo prije nje otkaz je dobio Erik Valenčič, nakon što je svoju zadnju emisiju zaključio pozdravom “Smrt fašizmu, sloboda narodu”. U slovenskoj javnosti se, međutim, špekulira da se samo čekala prava prigoda da Valenčič izleti s RTV Slovenije. Ovaj je novinar, naime, prije godinu dana napravio dokumentarni film “Koalicija mržnje” u kojem je dokazao da je Janšina stranka povezana s neonacističkim grupacijama.
Bez svoje emisije “Globus” ostala je, također bez jasnog objašnjenja, nedavno i novinarka Helena Milinković. Baš kao i i Aščić, Milinković je u slovenskoj javnosti bila na glasu kao novinarka koja se ne boji otvarati neugodne teme i suprotstavljati se političkim moćnicima.
Najavljeni prosvjedi
Ovakve uredničke odluke, tvrdi Društvo novinara Slovenije (DNS), na javnom su servisu stvorile “ozračje straha i defetizma koje sigurno ne doprinosi povećanju kvalitete novinarstva”. DNS smatra da navedene smjene i otkazi “nisu profesionalno utemeljeni”.
“Od vodstva RTV Slovenije očekujemo javno objašnjenje za njihovo ponašanje proteklih dana i tjedana”, poručuju iz DNS-a i dodaju kako se “teško oteti dojmu da se vodstvo javnog servisa u svojim odlukama vodi motivima koji su osobni, a ne profesionalni”, te da se namjerno kažnjava novinare koje politika želi ušutkati.
Zbog progona nezavisnih novinara za najavljeni su i prosvjedi pred RTV Slovenijom, a ako je suditi prema reakcijama na Facebooku i ostalim društvenim mrežama, Aščić, Valenčič i Milinković imaju podršku većeg dijela slovenske javnosti.