Published On: Sri, ožu 23rd, 2022

Iz Delegacije EU za “Avaz”: Napad na novinare je napad na osnovne demokratske vrijednosti

Delegacija EU: Političari u BiH moraju štititi slobodu govora
Nakon jučerašnjeg očitovanja u Tužiteljstvu BiH u svojstvu osumnjičenika u aferi “Pavlović banka”, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik održao je konferenciju za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je na konferenciji za novinare sramotno izvrijeđao novinare “Dnevnog avaza” i BN televizije, te nekoliko visokih dužnosnika, među kojima su britanski veleposlanik Matthew Field i Gabriel Escobar, specijalni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan.

Povodom Dodikovih izjava reagirala je i Delegacija EU za portal “Avaza”.

– U posljednjem izvješću Europske komisije o Bosni i Hercegovini istaknuta je ozbiljna zabrinutost zbog političkog pritiska, zastrašivanja i prijetnji novinarima, posebno ženama. Zabilježen je niz slučajeva u kojima su visoki dužnosnici posegnuli za javnim napadima i omalovažavanjem na račun novinara, analitičara i medijskih djelatnika. Vlasti i dalje umanjuju važnost ovog pitanja, a javne institucije ne prikupljaju podatke o prijetnjama i napadima na novinare i medijske djelatnike.

Svaki napad na novinare je napad na osnovne demokratske vrijednosti. Političari u BiH moraju se suzdržati od korištenja svoje moći i utjecaja za zastrašivanje novinara i poštivati ​​domaće i međunarodne obveze BiH kako bi zaštitili slobodu govora – kazali su nam iz Delegacije EU.

Zlouporaba položaja i ovlasti i pranje novca

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a jučer je nešto iza 10 sati stigao u zgradu Tužilaštva BiH u Sarajevu gdje je dao izjavu na temu kupovine vile na Dedinju u god. Beograd.

Dodik je i ovoga puta svoju vulgarnost iskazao pokazujući “srednji prst” iz automobila dok su ga novinari snimali. Istu stvar je ponovio i kada je napustio Tužiteljstvo.

Dodik je prije 15 godina vilu platio 750.000 eura. Prilikom otvaranja ove afere tvrdio je da je spornu nekretninu platio novcem iz kredita koji je podigao u Pavlović banci.

Tužiteljstvo BiH službeno ga sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti i pranje novca.

guest
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
1 mjesec prije

Tony Soprano 😁

God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
Šta ti kažeš na ovo?  Bruce Lee 🐉🐲
1 mjesec prije

Glavati Djikan.

Mećanje
Mećanje
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
1 mjesec prije

Službeno ime – Baja. Zanimanje- dr.spec.antiunitarizma.
Bresplatno mjeri tlak.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

koji ublehaši i zločinci ti europćani! DODO CARE!

Kiseljak
Kiseljak
1 mjesec prije

Korida I Vasari su njemu sa Traktorom zadnja nada.

Nisam kriv
Nisam kriv
1 mjesec prije

Naslov neprobavljiv, dalje nisam čitao!

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Kako prakticno, ko god Sarajevu stane na zulj, dobije optuznicu.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Rodila majka srpkinja krme za teherana pa ga poslala predsjedništvo a ono rokce ko tele u šarana vrata…bem vas SARAJLIJE…u moje doba kupio bi ciglu od raje sa Gorice