Published On: Čet, lip 9th, 2016

Iz Čapljine u mirovnu misiju u Afganistan otišlo 45 pripadnika Oružanih snaga BiH

Svečanost ispraćaja pješadijske jedinice iz sastava Četvrte pješadijske brigade Oružanih snaga BiH u misiju podrške miru u Afganistanu, održana je danas u vojarni „Božan Šimović“, u Čapljini, javlja Anadolu Agency (AA).

Uz prijatelje i obitelji svečanom ispraćaju Četvrte rotacije u misiji „Odlučna potpora“ u Afganistan su prisustvovali predstavnici zapovjedništava i jedinica Oružanih snaga BiH i najviši dužnosnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, na čelu s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš.

„S obzirom da je sudjelovanje u mirovnim misijama jedna od osnovnih zadaća oružanih snaga smatram da na ovaj način doprinosimo ugledu BiH u svijetu. S druge strane, pokazujemo našim partnerima u NATO-u da je Bosna i Hercegovina spremna i da zbilja može biti kredibilan partner zajedno sa svim ostalim članicama NATO-a kad govorimo o mirovnim misijama ali i sto tako odgovoru prirodnih katastrofa i nesreća. S obzirom da je NATO savez naš prioritetni cilj zajedno i sa članstvom u EU mislim da naši pripadnici Oružanih snaga sigurno doprinose tome da BiH između ostalog bude prepoznata i kao zemlja koja zaslužuje da bude dio kolektivne obitelji“, kazala je ministrica Pendeš.

Prilikom svečanosti načelnik zajedničkog stožera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general pukovnik Anto Jeleč je s ponosom istaknuo da vojnici i vojnikinje iz BiH više od 15 godina služe u mirovnim misijama u svijetu.

„Preko 1200 pripadnika je bilo u misiji, predstavljalo Bosnu i Hercegovinu i krčilo put ka euroatlantskim integracijama. Mi smo opredijeljeni da nastavimo tim putem i dalje upućivanjem pješačke postrojbe iz Četvrte pješačke brigade Oružanih snaga BiH u misiju danas ovdje u Čapljini činimo održivom tu aktivnost da budemo kredibilan i jednakopravan partner sa svojim prijateljima u svijetu na očuvanju mira. Pored pješaštva mi sudjelujemo i sa časnicima i dočasnicima u stožernom radu i vojnom policijom, a u narednom razdoblju nalazimo način da svoj doprinos povećamo u UN misijama“, kazao je Jelač.

Vojnici se kako je naglasio za mirovnu misiju kvalitetno pripremaju i obučavaju i što je veoma značajno do sada nije bilo ni jednog incidenta.

„Imamo samo riječi hvale od naših partnera. U budućnosti očekujte da će Oružane snage BiH i njihovi predstavnici u mirovnim misijama u svijetu biti dobar ambasador i dobar promotor euroatlantskih integracija“, poručio je Jelač.

Brigadni general i komandant 4. pješadijske brigade OS BiH Tomo Kolenda je naglasio da iz ove postrojbe u mirovnu misiju danas odlazi 45 pripadnika OS BiH od kojih su tri žene, a svi skupa će kako je pojasnio raditi na osiguranju baze.

„Mogu kazati da smo mi kao brigada otvorili misiju ‘Odlučna potpora’. Iz ove brigade prva postrojba je otišla prije više od godinu i pol u misiju i očekujem da će ova postrojba također stručno taktički i tehnički izvršiti svoju misiju i vratiti se u našu domovinu“, kazao je general Kolenda.

Poručnik Davor Vujevac ističe su vojnici prošli iznimno zahtjevne obuke kroz tri faze.

„U prvoj fazi bila je naglašena individualna obuka svakog pojedinca u drugoj fazi obuke bila je kolektivna obuka a u trećoj fazi je bila obuka za izvršenje ove misije Pored svih tehnika i procedura koje su prošli naglašen je i timski rad postrojbe. Izuzetno sam zadovoljan sa obučenima iz ove postrojbe i na najbolji način ćemo prezentirat našu državu BiH u islamskoj Republici Afganistanu“, kazao je poručnik Vujevac.

Vojnikinja prve klase Lejla Omanović po prvi put odlazi u mirovnu misiju, ali bez imalo straha, jer za ovaj zadatak je kako kaže dobro obučena a dodatno joj sve olakšava činjenica da za odlazak u mirovnu misiju ima podršku svoje obitelji.

„Mislim da je za nas vojnike ovo jedno veliko životno i profesionalno iskustvo. Obitelj je velika podrška i mislim da bez njihove podrške ne bi bila tu. Očekujem da funkcioniramo kako veliki kolektiv. Kao braća i sestre da funkcioniramo tamo i da predstavimo Oružane snage Bosne i Hercegovine na najbolji mogući način“, istaknula je odlučna bh. vojnikinja.

Dnevnik.ba