Published On: Tue, Dec 24th, 2013

Ivica Todorić prodaje najjače brendove Staniću?

Hrvatski koncern Agrokor prodaje Stanić grupi svoj brend Juicy i dio pogona u kojima se proizvode istoimeni sokovi, pišu hrvatski mediji.Kako navodi zagrebački tisak potvrda te, zasad neslužbene informacije, trebalo bi bitiobjavljena ovog tjedna.

Ivica Todorić, prvi čovjek Agrokora, prodaje Svjetlanu Staniću, vlasniku Stanić grupe dio proizvodnje u Jamnici, Mladini i Sarajevskom kiseljaku, piše zagrebački “Jutarnji list”. Pritom, u Jamnici ostaje samo proizvodnja voda.

Hrvatski mediji ocjenjuju da je to gotovo senzacionalna vijest, jer se Agrokor prvi put rješava jednog od svojih najjačih brendova, a i vrijednost transakcije je impresivna – navodno je riječ o 48 milijuna eura (360 milijuna kuna). Tu transakciju, kako se navodi, financira Zagrebačka banka.

U Agrokoru nisu htjeli komentirati ovaj posao, kao ni Slobodan Juračić, potpredsjednik Stanić grupe.

“Jutarnji list” napominje da odluka Stanić grupe da preuzme Agrokorovu proizvodnju sokova ne čudi, s obzirom na to da se još prije dvije godine nadmetala za kupovinu slovenačkog Fruktala, koji je na kraju kupio srpski Nektar.

Stanić grupa, koja je u trgovačko-distributivnom biznisu na području BiH i Hrvatske, već neko vrijeme planira proizvodnju sokova, bez obzira na neuspjeh sa Fruktalom, pa je početkom prosinca osnovala firmu Stanic Beverages d.o.o., čija je djelatnost upravo proizvodnja svih vrsta pića.

“Jutarnji list” konstatira da predstavlja iznenađenje što Todorićev koncern, koji se smatra najvećim akviziterom u regiji, sada nešto prodaje, ali da sve postaje jasnije u kontekstu preuzimanja najvećeg slovenačkog trgovačkog lanca Merkator, za koji Agrokor treba uskoro zatvoriti financijsku konstrukciju.

Sredinom prošle nedjelje Agrokor je prikupio 67 milijuna eura od američkog investicijskog fonda V.P. Keri za pet velikih trgovinskih objekata u Hrvatskoj, koji su prema modelu “sale and leace back” potom unajmljeni na 20 godina.

Prije nekoliko dana u Sloveniji su se opet pojavile medijske spekulacije da Agrokor ne može pribaviti novac za kupovinu Merkatora. Agrokor je takve informacije demantirao u izjavi slovenačkoj novinskoj agenciji STA i jasno poručio da je i dalje u tom poslu.

Prema kupoprodajnom ugovoru, potpisanom sredinom lipnja ove godine, Agrokor se obavezao da od prodajnog konzorcijuma 12 firmi, banaka i Pivovarne Laško, preuzme 53,123 posto dionica Merkatora, i da za dionicu plati 120 eura, što je ukupno oko 240 milijuna eura. Kako je prenio poslovni portal Seebiz, za 100-postotni udio u Merkatoru, Agrokoru bi bilo potrebno 452 milijuna eura.

Prema informacijama iz slovenačkih izvora, sudbina te transakcije trebalo bi biti poznata do kraja siječnja.

Najnoviji Agrokorovi potezi pokazuju da je u manje od tjedan dana bez ikakvih banaka mogao skupiti čak 115 milijuna eura, što samo govori o njegovoj snazi, a što nikako ne odgovara protivnicima prodaje Merkatora u Sloveniji.

To istovremeno potvrđuje koliko je Todoriću stalo do Merkatora, napominje “Jutarnji list”.

Agrokor je najveća hrvatska privatna kompanija sa oko 40.000 zaposlenih, a bavi se maloprodajom, proizvodnjom, preradom i distribucijom hrane.

dnevno