Published On: Čet, velj 4th, 2021

IVICA DAČIĆ LJUT NA IZRAEL: Doći će srpanj prvi, pozivam muslimanske zemlje da povuku priznanje Kosova

Ako je Srbija govorila da je Kosovo naš Jeruzalem a sada neko naš Jeruzalem priznaje da je  albanski, onda to ne može da ne ostavi posledice po naše odnose, kazao je večeras u emisiji Pravi kut Ivica Dačić.

Srbija ima pravo da se ljuti na Izrael zbog uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kosovom.

Izraelu je više puta jasno rečeno da će to sigurno poremetiti naše odnose.

„Ovo je samo još jedan pokazatelj da svaka zemlja i svaki narod gledaju pre svega svoj interes“, kazao je nekadašnji ministar spoljnih poslova, a sada predsednik srpske skupštine, u emisiji kod Ljubice Gojgić.

Na pitanje da li je onda Srbija gledala na svoj interes kada je u septembru aminovala takav potez u Washingtonu, Dačić kaže:

„Takav potez nije aminovan sa naše strane. Kao što znate, tu su postignuta dva sporazuma. Mi nismo želeli da ulazimo u takve aranžmane koji bi vezivali Beograd i Prištinu. Izraelu je praktično ostalo da odlučuje šta je za njih bolje“.

„Mislim da je tu prevladala želja da jedna muslimanska zemlja otvori ambasadu u Jerusalimu, to ima i loše konsekvence za njih“- takođe je kazao predsednik srpske skupštine.

Na opasku Gojgić da je duh sporazuma bio da Izrael prizna Kosovo, a Kosovo otvori ambasadu u Jerusalimu, dok Srbija preseljava ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, a protivno politici EU, i to u vreme dok je upravo Dačić bio ministar spoljnih poslova, Dačić je kazao:

„Ja mislim da to Srbija nikada tako nije rekla. Srbija je uvek rekla da će se odnos prema Izraelu bazirati na osnovu odnosa Izraela prema Srbiji“.

Također i to što se u Prištini trenutno proslavlja pobjeda nad blokadom novih priznanja, Dačić smatra da to nije tako, već da se pre svega radi o američkoj pomoći.

„Da nije bilo Amerike, to se nikada ne bi dogodilo. Ali se ovdje sada postavlja veliko pitanje – ja pozivam sve muslimanske zemlje da odmah povuku priznanje Kosova“.

Proces stopiranja naše kampanje povlačenja priznanja može samo privremeno biti zaustavljen.

Na podsjećanje da to ipak više ne može da učini jer se obavezao Washingtonskim sporazumom da sve do 1. srpnja ne može da radi ono sa čim se hvalio – kampanja za povlačenje priznanja, Dačić odgovara: „U redu, pa doći će i taj jun“.

Devetnaest zemalja je povuklo priznanje i taj proces je nezaustavljiv i može samo privremeno da bude zaustavljen

Tvrdi i da greše svi oni koji misle da će nove zemlje da „pohrle“ da priznaju sada Kosovo.

Naglasio je i da je srpska vanjska politika jasna, kada je u pitanju obrana njenih nacionalnih pitanja te da od 193 člana Generalne skupštine, Kosovo sada može da „eventualno dobije 93 glasa, čak i sa Izraelom“.

Srbija se ipak obavezala na moratorij od godinu dana da ne lobira. Nije dao konkretan savjet svom nasledniku Nikoli Selakoviću, ali je kazao da se radi o tvrdom nacionalnom pregovaraču.

„Naša državna politika će svako biti zaštita naših interesa, a to znači između ostalog da bez obzira što sada nema te kampanje za povlačenje nezavisnosti, mi treba da nastavimo prijateljske odnose sa našim saborcima širom sveta.
Imajući u vidu da znam da je Selaković blizak saradnik predsednika Aleksandra Vučića i da je bio ministar u vladi gde sam ja bio premijer, da smo zajedno učestvovali u briselskim razgovorima i da je tada važio za tvrdog pregovarača, sa tvrdim nacionalnim stavovima, uveren sam da će nastaviti na isti način“, kazao je za RTV Vojvodina Ivica Dačić.

Cijelu emisiju pogledajte ovde.