Published On: Pon, sij 7th, 2013

Ivica Dačić: Crna Gora i Srbija trebaju imati bratske odnose

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio da je vrijeme da se stavi točka na sporna pitanja između Srbije i Crne Gore. On je istaknuo da su odnosi Crne Gore i Srbije tokom historije bili bratski i saveznički, a takvi trebaju biti iu narednom periodu.
“U prethodne dvije decenije u odnosima Crne Gore i Srbije bilo je dosta turbulencija. Mislim da je kranje vrijeme da se sva sporna pitanja stave ad akta, odnosno da se stavi točka na međusobna razmomilaženja”, rekao je Dačić dopisniku Tanjuga, tijekom boravka u Podgorici gdje je u nedjelju prisutvovao sahrani bivšeg premijer SRJ Zorana Žižića.
Dačić je rekao da je imao komunikaciju s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem s kojim se dogovorio bilateralne sastanke, kako bi se sva sporna pitanja riješila na temelju principa čistih računa.
“Poštujemo svaki izbor građana Crne Gore, interesujemo se za prava Srba i želimo razvijati prijateljstvo i bratstvo u funkciji zajedničkih interesa Srbije i Crne Gore”, istaknuo je Dačić.
Po njegovim riječima, krajnje je vrijeme da se razbije predrasude da je Srbija remetilački faktor, odnosno da Beograd ima nešto protiv crnogorske neovisnosti i državnosti.
“Srbije nema nikakvih aspiracija prema Crnoj Gori. Srbija poštuje svaku odluku građana Crne Gore”, naveo je Dačić.
“Ne postoje dvije bliže države nego što su Srbija i Crna Gora, odnosno ne postoje dva bliža naroda nego što su srpski i crnogorski”, istaknuo je Dačić.
On je dodao da je legitimno to što se Srbija brine za prava svojih sunarodnjaka u Crnoj Gori. “To je u skladu s europskim standardima”, rekao je predsjednik Vlade Srbije.
Premijer Srbije Ivica Dačić sastao se s potpredsjednikom crnogorske vlade Duškom Markovićem, ministrom policije Raško Konjević i predsjednikom skupštine Rankom Krivokapićem u restoranu “Dali” u poslovnom centru Podgorice.