Published On: Ned, tra 21st, 2013

Ivanović: Ako Srbi provedu sporazum, nestaće s Kosova

KOSOVSKA MITROVICA – Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća sjevernog Kosova i Metohije Milan Ivanović ocijenio je danas da Srbi nemaju nikakvu šansu da opstanu na Kosovu ako bude proveden sporazum parafiran u Bruxellesu 19. travnja.
Ivanović je na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici rekao da sporazum daje manje od Ahtisaarijeva plana i da nijedna odredba ne osigurava siguran život Srbima.
“Njegovom primjenom izaćićemo iz ustavno-pravnog sustava Republike Srbije i ući u stanje koje će značiti našu propast, asimilaciju, egzodus ili etničko čišćenje s ovih prostora”, ocijenio je on.
Prema njegovim riječima, ni u jednoj oblasti zajednica srpskih općina neće imati izvršna ovlaštenja, već će sve biti pod kontrolom Prištine.
“Komandire policije biraće MUP Kosova, oni i suci koje će također biti birane u Apelacionom Sudu u Prištini radiće po kosovskim zakonima, bit će ukinut platni promet sa Srbijom i Priština će strogo kontrolirati protok novca”, rekao je Ivanović i dodao da su zdravstvo, obrazovanje i prostorno planiranje dobili manja ovlasti od onih koja su im nuđena po Ahtisaarijevu planu, odbijenom u SB UN.