Published On: Pet, ožu. 31st, 2017

Ivanka Trump polako preuzima konce u Bijeloj kući

Ivanka Trump, najstarija kći američkog predsjednika, i službeno postala je zaposlenica američke vlade.  Iako plaću za svoje mjesto pomoćince predsjednika neće dobivati, od vlade dobila je zaštićeni mobitel, kompjutor i pristup svim klasificiranim informacijama.

Donald Trump je taj potez povukao nakon lavine kritika o tome kako je Ivankin status slobodne i neformalne savjetnice u Bijeloj kući potpuno neprihvatljiv i kako je ona u potpunom sukobu interesa. Obitelj Trump je na te kritike odgovorila tako da je Ivanka dobila i formalni status unutar Bijele kuće. Kako je i njezin suprug Jared Kushner imenovan predsjednikovim savjetnikom, mnogi komentatori već kalkuliraju da će upravo Jared i Ivanka biti najjača pokretačka snaga unutar Bijele kuće i da će oni biti pravi kreatori američke politike, kako na unutarnjem tako i na vanjskom planu.

 

Očeva desna ruka, oči i uši

“Vrlo smo zadovoljni što je Ivanka odlučila poduzeti taj korak koji do sada nije poduzeo nitko od odrasle djece nekog američkog predsjednika. Ona je donijela odluku da čvrsto stane uza svoga oca i da mu bude podrška”, stoji u priopćenju koje je objavila Bijela kuća.

Ivanka je i dosad bila desna ruka, oči u uši svoga oca, kako u obiteljskoj kompaniji tako i u predizbornom stožeru tijekom kampanje. Neki idu čak tako daleko da tvrde kako otac bez kćeri zapravo ne može normalno funkcionirati, zato što upravo njoj najviše vjeruje i prihvaća sve njezine ideje i savjete. Ona je već bila više nego aktivna sudionica njegovih susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i kanadskim premijerom Justinom Trudeauom, a sudjelovala je i bila vrlo aktivna na nekim sastancima koji su se ticali vrlo važnih tema poput trgovine ljudima ili industrijske proizvodnje u SAD-u. Na nekim događanjima ona je održala i govore uime svoga oca.

Protuteža nacionalistima

O tome koliko je Donaldu Trumpu bitno da ona bude uz njega govori i to da se Ivanka odrekla i svoga modnog brenda kako ne bi ušla u sukob interesa, a rukovođenje njime prepustila je bratu svoga supruga Joshu Kushneru i njegovoj supruzi Nicole.

No ipak, neki pozdravljaju ulogu Ivanke i Jareda u Bijeloj kući i smatraju ih razumnom i umjerenom protutežom izrazito nacionalistički raspoloženom savjetniku za nacionalnu sigurnost Stephenu Bannonu i savjetniku za politička pitanja Stephenu Milleru.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer