Published On: Wed, Jul 26th, 2017

IVANIĆ: Ulazimo u još dublju krizu, ključni problem nepovjerenje između Bošnjaka i Hrvata u FBIH

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić danas je u izjavi za Fenu izrazio bojazan da BiH ulazi u još ozbiljniju krizu te misli da Predsjedništvo BiH ima obvezu da i dalje čini sve da se sadašnja situacija pokuša promijeniti.

Problem je, smatra, nepovjerenje unutar Bošnjaka i Hrvata unutar Federacije BiH i unutar bošnjačkog političkog tijela.

– Nažalost, pokazalo se ono što sam govorio još prije godinu dana – da će ključni problem biti nepovjerenje koje postoji između hrvatskih i bošnjačkih političkih lidera s jedne strane, ali i s druge  sada sve vidljivije potpuno nepovjerenje unutar bošnjačkih predstavnika vlasti – rekao je Ivanić.

Nakon što je propao pokušaj predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ-a Dragana Čovića da danas u Mostaru organizira sastanak političkih lidera, Ivanić je rekao da je evidentno da su kratkoročni politički razlozi uvjetovali da jedan broj sudionika, koji su danas na prvi sastanak bili pozvani, nije mogao doći.

Stoga ukazuje da poslije tog pozitivnog pokušaja, koji je trebalo dovesti do promjene političkog ambijenta, BiH ulazi u još dublju političku krizu.

– Zbog svega što se događa, kao i činjenice da BiH nije dio transportne zajednice, da se kasni u pripremi odgovora na Upitnik Europske komisije, da EU i dalje traži zakon o trošarinama, bojim se da će BiH uz sve postati žrtva unutarnjih borbi političkih lidera – rekao je.

Ivanić je podsjetio da se BiH dugo nalazi u političkoj krizi te da postoji ozbiljan zastoj na europskom putu.

U tom smislu, po njemu je bio Čovićev logičan pokušaj i politički korektan da se organizira sastanak ljudi koji imaju značajnu ulogu u rješavanju tih pitanja.

– Bio sam spreman odazvati se sastanku. Ali, nakon što su neki otkazali učešće na ovim razgovorima, bilo je besmisleno da se sastanak održi – rekao je Ivanić.

Naglasio je da  Predsjedništvo BiH ima obvezu da i dalje činiti sve da se sadašnja situacija pokuša promijeniti.

– Moja sugestija će biti da Predsjedništvo BiH, ako treba, pojedinačno razgovara sa svim ključnim liderima političkih stranaka i da oni daju svoj doprinos da se stvari promijene. Tko će drugi, ako nećemo mi. Tko će drugi stvoriti uvjete da se stvari preokrenu, jer će u protivnom najgore biti građanima – ukazao je član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić za Fenu./HMS/