Published On: Uto, stu 29th, 2016

IVANIĆ: Pravosuđe BiH dužno je pokrenuti istragu u vezi s Radončićevim svjedočenjem


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je obveza pravosudnih organa sprovesti istragu povodom svjedočenja predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića koji je rekao da je iza ubojstva srpskog svata stajao projekat državnog vodstva iz tog doba.
“S obzirom na to i da pravosuđe u Republici Srpskoj ima pravo istražiti ratne zločine, mislim da bi, ako u neko razumno vrijeme to ne urade institucije BiH, istragu trebalo pokrenuti pravosuđe u Srpskoj”, rekao je Ivanić za “Glas Srpske” komentirajući svjedočenje Radončića u Prištini u slučaju Keljemendi kada je naveo da je iza ubojstva Nikole Gardovića u Sarajevu u ožujku 1992. godine, a što je bio okidač za rat, stajalo tadašnje najviše bošnjačko vodstvo.
Govoreći o europskom putu BiH, Ivanić je naglasio da status kandidata za EU ne ovisi od upitnika već od političkog ambijenta.
“Status kandidata nećemo dobiti bez promjene političkog imidža i zato ostaje nekoliko ključnih obveza, posebno pred strankama u Federaciji BiH. To su pitanja Mostara, odluke `Sejdić-Finci` i pozitivnijeg ambijenta. Od toga ovisi europski put, a ne od upitnika /Europske komisije/”, dodao je Ivanić./HMS/