Published On: Čet, svi 11th, 2017

IVANIĆ ODGOVORIO BAKIRU: Ni borci Vojske Republike Srpske nisu palili sela, nisu ubijali nevine civile i rušili bogomolje

Prošlo je 25 godina od proglašenja neovisnosti BiH i početka brutalne agresije na našu zemlju. Dvadeset pet godina branimo i unapređujemo Bosnu i Hercegovinu, gradimo novi život, gradimo budućnost i napredak u slobodi, ponosni na borbu koju smo vodili. U svim tim godinama, s ponosom se neminovno miješa i tuga, zbog onih koji više nisu s nama, onih koji su platili najskuplju cijenu za slobodu, rekao je danas član Predsjdništva BIH Bakir Mladen Ivanić u Banja Luci, na početku 19. tradicionalnih susreta heroja VRS-a.

– Ne odričemo se ni tuge ni ponosa. Ne odričemo se ni borbe koja još traje, borbe za istinu o stradanju, istinu o otporu, borbe za pravdu. Oni koji s tom borbom kalkuliraju i trguju, unaprijed su je izgubili. Jer naša borba počiva na hrabrosti onih koji nisu pravili kalkulacije i čekali pravi trenutak – kazao je Ivanić.

Po njegovim riječima, naša borba počiva na žrtvi onih koji su bili spremni protiv zla i nepravde ustati po cijenu života, suprotstaviti se brojčano i materijalno daleko nadmoćnijoj, organizacijski superiornoj sili agresora koji je na silu htio podrediti srpski narod svojoj volji. Samo takva odlučnost, odlučnost naroda koji brani pravo na opstanak, suverenitet i građana koji brane pravo na slobodu i jednakost, može uroditi plodom. Takav otpor se ne može slomiti.

– Ni kad smo bili napadnuti s dvije strane, ni kad smo bili zbijeni u opkoljene enklave, ni kad su neprijatelji ove države i ovog naroda bili uvjereni da je slamanje našeg otpora pitanje vremena, nismo odustajali. Borci VRS-a pružili su žilav i neočekivan otpor. Mimo svih očekivanja i vojne logike taj otpor je trajao i jačao. VRS je 1995. izrasla u nadmoćnu i pobjedničku vojnu silu. Obranili smo i sačuvali svoju domovinu, obnovili njenu državnost, izborili se za mir bez kojeg, makar i nepravednog, nije moglo biti ni obnove ni izgradnje. Mi ne živimo u prošlosti, ali prošlost živi u nama – rekao je Ivanić.

Sjećanje nam, kaže, daje snagu da se odupremo svim pritiscima. Daje nam prijeko potrebnu snagu da pružimo ruku i onima protiv kojih smo se borili. Godine prolaze, ali sjećanje ne blijedi.

– Mi nikada nećemo zaboraviti ciljeve za koje smo se borili. Pamtit ćemo i dobro i zlo, ono vrijeme najtežeg iskušenja Bosne i Hercegovine, ono herojstvo najboljih bosanskohercegovačkih srpskih sinova u Obrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine, naše poginule borce. Predsjedništvo Republike Srpske i narod organiziran u postrojbe VRS  ostvarili su povijesni cilj – obranili su i očuvali cjelovitu i suverenu državu Republiku Srspku, i samo na taj način pristali ostati u BIH. U tome smo uspjeli uz ogromne žrtve, a naša viteška vojska nije uprljala obraz – rekao je.

Ivanić naglašava da “naši borci se nisu svetili, nisu palili sela, nisu ubijali nevine civile ni rušili bogomolje”. Taj moralni kapital mjera je naše duhovne snage, temelj je i temelj našeg zalaganja za pomirenje, za reintegraciju zemlje.

– U tome je suština našeg antifašizma – u spremnosti da prevaziđemo svaku podjelu, i pružimo ruku mira i prijateljstva svakom dobronamjernom čovjeku u ovoj zemlji, spremnosti da bez obzira na gorka iskustva iz prošlosti gradimo sretniju budućnost, u kojoj će svoje mjesto imati svi koji žele mir, napredak, sigurnost i blagostanje za generacije koje će nas naslijediti. Spremni smo graditi, i u miru čuvati svoju državu, svoj identitet, čast i dostojanstvo.

Čuvat ćemo taj mir koji je plaćen najskupljom cijenom, životima i krvlju najboljih sinova i kćeri ove zemlje. Bit ćemo uvijek budni i na oprezu. Nikome nećemo dopustiti da nas uspavljuje i uljuljkuje lažima i zaboravom. Jednako tako, čuvat ćemo i tradiciju otvorenosti, zajedništva i tolerancije koju baštinimo, gradeći na osnovama istine, pravde i uzajamnog poštovanja dobrosusjedske odnose, unutarnje integracije Bosne i Hercegovine, i integraciju Bosne i Hercegovine u Europsku uniju kojoj našom kulturom i poviješću težimo i pripadamo. Odlučno i snažno gradit ćemo budućnost, boriti se protiv podjela, čuvati i razvijati tekovine naše borbe i uspomenu na žrtve koje smo u toj borbi podnijeli – istaknuo je.

Naveo je da je i Srpska kao i cijela  Bosna i Hercegovina koja je i srpska zemlja,  zemlja boraca, proslavljenih ratnika. Tako je to već stoljećima.

– Zapamtili su nas i respektirali i prijatelji i neprijatelji. Naši pretci su rasijali kosti diljem Europe i Rusije ratujući za razne države i carstva. Nikad više nećemo ratovati ni za koga osim za svoj narod i za svoju domovinu. I nikad više Bosnom i Hercegovinom neće vladati nitko osim nas samih tu, i niodakle osim iz Bosne i Hercegovine. U to ime, cijenjeni borci – heroji Srpske, Glamoča i  Drvara, dragi prijatelji, građani Bosne i Hercegovine! Čestitam vam Dan heroja Srpske i Dan pobjede nad fašizmom!

Neka je rahmet na sve plemenite srpske borce, i nek je vječno sjećanje na poginule borce našeg obrambenog rata! Neka živi Srpska  – naša jedina domovina! – poručio je Ivanić. A što se  tiče BIH može i BIH – dodao je Ivanić.

Napomena: Ovaj tekst je aktivistička intervencija, čisto dajemo na uvid kako bi to izgledalo da sebi neki drugi uzmu pravo vrijeđati žrtve “dobrih vojski koje nisu ubijale” onako kako to pravo sebi daju vođe dobrog nacionalizma u BIH.