Published On: Wed, Jan 14th, 2015

IVANIĆ: Od ulaska u EU, RH čvrsto stoji iza BH Hrvata, neki ovdje u Sarajevu, naivno misle da će lako s njima, pred očima hrvatske države

”Očekujem da će retorika gospođe Grabar Kitarović biti puno blaža nego proteklih dana, jer mislim da bi blaža retorika bila puno bolja i za građane Hrvatske i za BiH”, izjavio je za Anadoliju predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Istaknuo je kako nakon izbora Kolinde Grabar Kitarović za predsjednicu Hrvatske ne očekuje značajne zaokrete susjedne države na planu vanjske politike.

”Hrvatska čim je ušla u Europsku uniju, čvršće je stala iza predstavnika hrvatskog naroda u BiH nego je to bilo ranije. I naivnost nekih političara kod nas u Bosni i Hercegovini se ogledala u njihovom uvjerenju da će više braniti hrvatske interese nego sama hrvatska država”, ocijenio je Ivanić u današnjem obraćanju u Banja Luci, prenijela je Anadolija.

Ivanić smatra kako će, i pored promjene na vrhu države, ostati prisutna briga za Hrvate u BiH “ne toliko vidljiva koliko jaka iza scene”.

S druge strane, predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, čestitao je Grabar Kitarović izbor za predsjednicu Republike Hrvatske i dodao da od nje očekuje da prihvati sve ono što je BiH.

Dodik kaže kako “od nove hrvatske predsjednice očekuje da će s puno uvažavanja prihvatiti sve ono što jeste BiH, a to je dogovor sva tri konstitutivna naroda”.

“Ono što je sasvim prirodno i što je težnja hrvatskog naroda u BiH jeste treći entitet. Ta težnja, ta ideja, nije ni stara nije ni nova i u svakom slučaju da je to realitet hrvatskog naroda u BiH koji zbog različitih političkih trenutaka nije na najdirektniji način izražavan”, rekao je Dodik i dodao kako “njezinu izjavu razumije u kontekstu samo da će ih ona podržati ako to bude njihova težnja”.

“Na kraju krajeva, mislim da je to razumljivo i da na taj način to treba i tretirati”, zaključio je Dodik, koji je zahvalio Ivi Josipoviću na dobroj suradnji i dodao kako to isto očekuje od nove hrvatske predsjednice.

Podsjećamo, danas su objavljene brojne reakcije na izjavu nove hrvatske predsjednice kako će podržavati ona rješenja koje budu predložili legitimni predstavnici hrvatskog naroda u BiH, bila to kantonizacija zemlje ili stvaranje trećeg entiteta.

Predsjednik SDP-a BiH, Nermin Nikšić, rekao je kako ga žalosti ta izjava i u njoj vidi dijeljenje BiH.

”Nova predsjednica Hrvatske na ovaj način ponovo pokušava oživjeti politiku za koju smo duboko vjerovali kako pripada neslavnoj prošlosti Balkana”, naveo je Nikšić.

Isto tvrdi i Demokratska fronta dok Bošnjački pokret za ravnopravnost naroda u svemu vidi tuđmanizaciju hrvatske politike.

”Ne postoji vrsta susreta pri kojem će predsjednica Hrvatske utvrditi tko su ‘legitimni’ predstavnici i što su njihovi zahtjevi”, navela je Demokratska fronta.

”Nova predsjednica u pobjedničkoj euforiji u svojim izjavama prigrlila je Tuđmanovu politiku i ideju posebne hrvatske teritorijalne jedinice u BiH kao svoje odrednice u budućem radu”, naveo je Bošnjački pokret.

I Stranka dijaspore BiH navela je kako oštro osuđuje izjavu Grabar Kitarović ”o tome kako bi podržala osnivanje trećeg entiteta”.

”Ovakve izjave su neozbiljne i neproduktivne jer potiču nacionalističke i separatističke težnje Republike Hrvatske kojom se, ponovo, nama susjedna država miješa u unutrašnje stvari suverene BiH”, naveli su iz Stranke dijaspore BiH.