Published On: Uto, sij. 30th, 2018

IVANIĆ O SUTRAŠNJEM SASTANKU U BRUXELLESU: Bošnjaci žele birati dio hrvatskih izaslanika, pesimističan sam

“To je sastanak u funkciji stranaka. Moja dvojica kolega (Čović i Izetbegović) su predsjednici stranaka a ja sam počasni predsjednik PDP-a, a oni HDZ-a i SDA-a i mi smo članovi Europske narodne partije. Gospodin Daul ( predsjednik Europske pučke stranke) kada je bio zadnji put u Bosni i Hercegovini vidio je dubinu problema kada je u pitanju izborni zakon”, kazao je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić komentirajući za sutra najavljeni sastanak članova Presjedništva BiH s predsjednikom Europske pučke stranke Josephom Dualom u Bruxellesu.

On je za N1 televiziju pojasnio da je tada nastao dogovor da će sva tri člana Predsjedništva otputovati i razgovarati s njim.

“Tada smo dogovorili da ćemo nas trojica zajedno doći i pokušati u razgovoru s njim doći do nekog kompromisnog rješenja da dođe do promjena izbornog zakona. Sadržaj našeg razgovora je Izborni zakon a to prije svega znači izbor Doma naroda u Federaciji BiH i izbor hrvatskog člana Predsjedništva. To su dvije dominantne teme. U tom razgovoru sam ja opušteniji jer neće biti tema koje se dotiču Republike Srpske. Ja ću pokušati pomoći kao netko tko je neutralan iako nisam veliki optimista”, kazao je Ivanić i poručio:

“Rješenje ovog problema mogu samo naći SDA i HDZ jer to su to dvije stranke koje su bile dominantno podržane od pripadnika bošnjačkog i hrvatskog naroda. Rješenje je vjerojatno između ta dva ekstrema. S jedne strane imate taj ekstrem koji kaže da članoovi Doma naroda trebaju biti birani samo iz kantona gdje postoji hrvatska većina. S jedne strane HDZ želi da bude pitan jer bez Doma naroda se onda ništa ne bi moglo uraditi na razini Federacije. S druge strane SDA želi da ima jedan broj članova Doma naroda iz hrvatskog naroda koji omogućavaju prohodnost. Bojim se da su to dvije pozicije koje su jako udaljene i da je teško naći neku sredinu. Gospodin Daul pokušava pružiti neku vrstu usluge da bude medijator da se pokuša doći do rješenja. Ja sam pesimističan jer mislim da su razlike toliko udaljene da je u ovom trenutku vrlo teško naći što je kompromisno rješenje. Razgovori o tome traju tri godine ja ne vidim da će se u ovih još dva tri mjeseca koliko je još ostalo do proglašavanja izbora nešo krupno dogoditi. Isti sudionici tri godine nisu mogli doći do rješenja što možemo očekivati u ova tri mjeseca ili sutra u Bruxellesu jer sam po sebi nije netko tko ima čarobni štapić kojim će to riješiti”, kazao je Ivanić./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer