Published On: Sat, Feb 18th, 2017

Ivanić o reviziji tužbe za genocid: “Nema niti teoretske šanse da revizija prođe”

PREDSJEDATELJ Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ocijenio je u subotu kako nema nikakvih izgleda da Međunarodni sud pravde (ICJ) prihvati zahtjev za revizijom presude protiv Srbije za agresiju i genocid iz 2007. godine, ali je istodobno upozorio da je već odluka o podnošenju takvog zahtjeva BiH uvela u opasno stanje i krizu s nesagledivim posljedicama.

“Ovo je vrlo opasno političko stanje s vrlo opasnim političkim implikacijama”, kazao je Ivanić na tiskovnoj konferenciji u Banja Luci reagirajući na odluku koju je u petak objavio njegov bošnjački kolega u državnom vrhu Bakir Izetbegović o podnošenju zahtjeva za reviziju presude kojom je ICJ prije deset godina utvrdio da nekadašnja SR Jugoslavija, odnosno Srbija kao njena pravna sljednica, nisu odgovorne za genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine.

Mogućnost revizije u razdoblju od 10 godina

Bio je to rezultat dugogodišnjeg postupka po tužbi protiv SRJ koju je BiH podnijela još 1993. godine. Sudskim je pravorijekom ostavljena mogućnost revizije presude u razdoblju od deset godina ako se pojave nove činjenice koje su bile nepoznate u vrijeme donošenja prvobitne presude i koje su bitne za dokazivanje navoda iz tužbe. Taj rok istječe 26. veljače.

Odluku o pokretanju mehanizma revizije Izetbegović je obrazložio tvrdnjom kako su u proteklim godinama prikupljeni novi važni dokazi kojima se može potvrditi umiješanost režima Slobodana Miloševića u rat u BiH.

Rekao je kako je na prikupljanju dokaza i sastavljanju priziva na presudu iz 2007. godine radio tim međunarodnih pravnih stručnjaka a među njima je bio i David Scheffer, nekadašnji američki veleposlanik zadužen za pitanja ratnih zločina u administraciji Billa Clintona.

Ivanić tvrdi kako revizija nema “teoretske šanse da prođe”

Izetbegović nije ulazio u detalje sadržaja zahtjeva za revizijom naznačivši tek kako su “kamenčići u mozaiku”, odnosno nove činjenice na kojima se on temelji proistekle iz onoga što se doznalo tijekom suđenja Ratku Mladiću pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

“Revizija nema ni teoretsku šansu da prođe”, ustvrdio je pak Ivanić koji drži kako je od samog podnošenja zahtjeva za reviziju presude znatno opasnije to što je, kako je ocijenio, bošnjačka strana pritom posegnula za izvaninstitucionalnim djelovanjem rušeći tako mehanizam odlučivanja kakav je ustrojen Daytonskim sporazumom.

Pojasnio je to konstatacijom kako nijedno tijelo vlasti nije odlučivalo niti je formalno stalo iza pokretanja postupka revizije pa tvrdi da je to dokaz da je bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) uspostavila paralelne strukture vlasti u BiH na što sada valja dati politički odgovor prenosi Index.hr