Ivanić: Narednih 20 godina nije moguća nezavisna RS, a ni unitarna BiH

Predsjedatelj Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić izrazio je nadu da se političari u BiH neće baviti prošlošću i da će u budućnosti više pozornosti biti usmjereno gospodarstvu, razvoju, boljem školstvu, zapošljavanju i ostalim životnim temama- piše Srna, a prenose Nezavisne.

“Moramo realno poći od činjenice da je Dayton jedino moguće rješenje i da, ako netko pokuša uradi nešto drugo, nema šanse. U ovom trenutku mišljenja sam da bar 20 godina nije moguća neovisna Republika Srpska, a ni unitarna BiH bez entiteta. Ako to prihvatimo onda se možemo okrenuti budućnosti “, rekao je Ivanić večeras u Derventi.

Prema njegovim riječima, u Sarajevu postoje oni koji ne prihvaćaju realne mogućnosti i nastoje proizvode krizu.

“Mislim da je međunarodna zajednica u međuvremenu postala realnija kada je pristup BiH u pitanju. EU je rekla je ne interesuje naš ustav već ekonomske reforme”, dodao je Ivanić.

On kaže da je posljednja sjednica Predsjedništva BiH prekinuta odlaskom bošnjačkog člana Bakira Izetbegovića i da je on adresa na kojoj se može dobiti odgovor kada će se stanje u Predsjedništvu BiH vratiti u normalu.

“Izetbegović mora reći kako vidi nastavak rada i dati određene odgovore. Ne možemo se ponašati kao da se nije ništa dogodilo. Što je s nalozima iz kabineta bošnjačkog člana bošnjačkim veleposlanicima da se ne poštuje ministar iz reda srpskog naroda?”, Upitao je Ivanić, koji je počasni predsjednik PDP-a.

On smatra da netko mora ispričati ili da kaže da se takve stvari više neće događati i da se “pisma koja se šalju otvaraju samo zašto što je u Ambasadi BiH netko iz drugog naroda”.

“Naprotiv, ostvarili smo nekoliko političkih uspjeha. Prvi put doveli smo međunarodnu zajednicu u poziciju da ne može biti jednostrana”, izjavio je Ivanić novinarima u Derventi, gdje je nazočio proširenoj sjednici Općinskog odbora stranke.

Ivanić je izrazio zadovoljstvo radom Općinskog odbora PDP-a Derventa, koji ima tri vijećnika u lokalnoj skupštini. “Uvijek su jedni od najboljih koje imamo iu opoziciji su”, rekao je Ivanić.

On je dodao da je sinoćnji boravak u Derventi organiziran u okviru posjeta općinskim odborima PDP-a, da želi biti na terenu i kada nisu izbori kako bi ih upoznao s aktualnim temama u Republici Srpskoj i BiH.