Published On: Uto, srp. 3rd, 2018

Ivanić najavio “nepoželjne” odnose s Hrvatskom zbog hapšenja Daneta Lukajića

“Hapšenje je pritisak na organizatore skupa. Skupilo se nekoliko stotina ljudi, bez ikakve provokacije. Većina su rođaci, rodbina, roditelji koji su tamo došli. Sljedeće godine ću i sam biti prisutan na tom obilježavanju”, rekao je Ivanić.

Napomenuo je da Lukajićevo hapšenje dovodi do jednog novog pravosudnog principa u zemljama susjedstva.

Smatra da je Hrvatska trebala obavijestiti BiH o hapšenju

“Zemlje su se obavezale da će svoja saznanja dostaviti zemljama domaćinima, ukoliko neka saznanja imaju. Mislim da je Hrvatska ovim otvorila nešto što je potpuno neprimjerno. Pozivam da oslobe Lukajića. Sve drugo mislim da ćemo ući u nešto što će dovesti do nepoželjnih odnosa”, poručio je Ivanić.

Foto: H. M./Klix.ba

Foto: H. M./Klix.ba

Istakao je da je njegov zahtjev bio da diplomatski predstavnici posjete gospodina Lukajića.

“Oni će pomoći koliko budu mogli u njegovoj pravnoj zaštiti. Ja ću nastojati da stupim u kontakt s njegovom porodicom”, istakao je Ivanić.

Mladen Ivanić se, osim toga, osvrnuo na današnju sjednicu Predsjedništva BiH, kazavši da su aktivnosti u oblasti procesa evropskih integracija nastavljeno tako što je stiglo 695 dodatnih pitanja.

“Pitanja se odnose se na kriterije. Radne grupe treba da pripreme odgovore. Mi očekujemo da sve bude uredu. To bi trebalo biti u kratkom roku završeno, ali trenutno ne možemo govoriti o tačnim datumima”, istakao je Ivanić.

Poručio je da broj pitanja nije neuobičajen i da je čak manji u odnosu na dodatna pitanja koja su dobile neke zemlje u regionu.

Foto: H. M./Klix.ba

Foto: H. M./Klix.ba

“Razgovarali smo također o statusu imovine BiH, entiteta i pravnih subjekata u Hrvatskoj. Mi iz BiH smatramo da tu postoje mnogo elemenata koje ugrožavaju pravo naših subjekata. Pravobranilaštvo u najkraćem mogućem roku treba da stupi u kontakt sa pravobranilaštvo u Hrvatskoj, da vidimo šta se tu može uraditi”, rekao je Ivanić.

Zaštititi imovinu u Hrvatskoj

Pozvao je također vlade entiteta da oni preduzmu korak u zaštiti svog dijela imovine u Hrvatskoj, budući da je najveći dio imovine entitetski.

“Sedam primjera objekata na koje pravo polažu institucije. Naš poziv je da eniteti preduzmu neophodne korake”, kazao je Ivanić, dodavši da se nada da neće doći do tužbe za zaštitu prava protiv Hrvatske.

Na današnjoj sjednici se, prema riječima Ivanića, razgovaralo o migrantskoj krizi.

“U BiH je bilo ukupno 7658 stranih migranata. Trenutno ih se u BiH nalazi blizu 2.500. Priliv je smanjen nakon dnevnih kontrola. Blizu 650 je prošle sedmice vraćeno u Srbijju i Crnu Goru. Predsjedništvo će u kraćem roku sazvati direktore svih sigurnosnih agencija da se uozbiljimo u poslu i spriječimo priliv”, zaključio je Ivanić.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer