Published On: Sub, stu 18th, 2017

IVANIĆ: Kraj studenog bit će buran zbog presude Mladiću i hercegbosanskoj šestorci

Član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić ocijenio je danas da će krajem studenog biti puno izazova za odnose u BiH, jer se 22. studenog očekuje presuda Ratku Mladićz, a šest dana nakon toga i šestorici bivših visokih zvaničnika Herceg-Bosne. ”U BiH postoji jako puno otvorenih pitanja, posebno u odnosu Bošnjaka i Hrvata i presuda Jadranku Prliću i ostalima će, kakva god bude, proizvesti ogromne tenzije i dalje produbljavanje te krize”, smatra Ivanić. Kada je u pitanju RS i presuda Mladiću, podsjetio je na dosadašnju praksu Haškog suda te ocijenio da će i ta presuda proizvesti dalje tenzije.

”Praksa Haškog suda je takva da s lakoćom osuđuju Srbe, a vrlo teško nekoga drugog. To je praksa koja traje godinama i zbog toga po meni taj sud nije uradio ono što je trebalo da ostavi iza sebe, mirniju političku situaciju”, rekao je Ivanić. Dodao je da ostaje vidjeti kakva će biti situacija nakon te presude, koja će, osim tenzija, izazvati, kako je naveo, i puno emocija. Ivanić je danas uime PDP-a, čiji je počasni predsjedink, nazočio prezentaciji ”Programa obnove RS-a”, kojim je obuhvaćena i oblast braniteljsko-invalidske zaštite, ukazujući, između ostalog, da je inavlidima i vojnim invalidima u FBiH dato besplato korištene autocesta, dok u RS-u plaćaju cestarinu.

”Pisao sam institucijama RS da se promijeni zakon, ali na to nitko nije reagirao, iako se radi o maloj stvari, kojom bi se ipak pokazalo moralni odnos prema toj kategoriji stanovništva”, ukazao je Ivanić. Komentirajući mogući ishod presude Mladiću, predsjednik Boračke organizacije RS-a Milomir Savčić je rekao da su očekivanja jedno, a da je poznata “praksa Haškog suda”. Najavio je da će nazočiti izricanju presude Mladiću, 22. studenoga, te napomenuo da ona neće biti konačna. Bivši zapovjednik Vojske RS-a Ratko Mladić optužen je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u šest općina imao razmjere genocida, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperiranjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje Mladiću počelo je u svibnju 2012., godinu dana nakon što je on krajem svibnja 2011., poslje 16 godina bijega bio uhićen u Srbiji i izručen u Haag. Haški tribunal će, 29. studenoga, izreći i pravosnažnu presudu šestorici bivših visokih dužnosnika Herceg-Bosne. Prema presudi, krivi su za kampanju progona muslimana iz osam općina u zapadnoj Hercegovini i srednjoj Bosni od proljeća 1993. do proljeća 1994. godine, koja je uključivala ubojstva, silovanja, deportacije, nečovječno postupanje, protupravno zatvaranje, nehumana djela, uništavanje i oduzimanje imovine, bezobzirno razaranje naselja i kulturnih i vjerskih objekata, prinudni rad i protupravno teroriziranje civila.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x