IVANIĆ: Institucije BiH ne treba prepustiti samo Bošnjacima

TREBINJE – Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas u Trebinju da je protiv toga da se predstavnici Srba iz Srpske povuku iz rada Parlamentarne skupštine BiH i tako institucije BiH prepuste Bošnjacima.

Komentarišući poziv predsjednika Srpske Milorada Dodika srpskim predstavnicima da se povuku iz rada parlamenta BiH dok se ne riješi slučaj zloupotrebe parlamenta BiH od poslanika koji su poslali pismo Generalnoj skupštini UN dajući “podršku” britanskoj rezoluciji o Srebrenici, Ivanić je rekao da su to institucije svih naroda i da on to ne bi činio.

“Mislim da su to institucije svih naroda i ne bih se povlačio, ali bih jasno upozorio na zloupotrebu koja se desila i mislim da tu, čak, ima elemenata krivične odgovornosti”, dodao je Ivanić.

Ivanić je novinarima rekao da nije za to da se institucije BiH prepuste bilo kom narodu, te ocijenio da bi tim povlačenjem Republika Srpska praktično prepustila drugima institucije BiH.

“Ne vidim naš nikakav motiv i interes za to, naprotiv, mi snažno treba da insistiramo na ustavnom pravu, a to je da je BiH kombinacija svih nas – Srba, Hrvata i Bošnjaka i da kada neko preuzima na sebe pravo da progovori u ime BiH, to ne može biti jedan narod”, istakao je Ivanić.

Ivanić je naglasio da je sve moguće, pa i taj prijedlog predsjednika Srpske, ukoliko bi se nastavila praksa ovakve vrste i ako ne bi došlo do izvinjenja.

Dvadeset pet poslanika Predstavničkog doma parlamenta BiH uputilo je pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu u kome su naveli da podržavaju britanski prijedlog rezolucije o Srebrenici.

Tim povodom je otvoreno pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću uputio poslanik Denis Bećirović u kojem, između ostalog, tvrdi da 25 poslanika Predstavničkog doma predstavlja oko 60 odsto ovog doma.

more recommended stories