Published On: Uto, stu 11th, 2014

Ivanić: Dodik je dobro uzdrman našim sporazumom

Očigledno je da Dodik više nije siguran u većinu, te da ga je potpisivanje Programskih principa od strane SDA, DF-a i Saveza za promjene dobro uzdrmalo, kazao je lider PDP-a i novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Ivanić je za Agenciju Patria kazao, komentirajući današnju izjavu starog- novog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika “da kada bi SDS sa SDA pokušao napraviti novu vladu, ta vlada bi radila protivno interesima RS-a, a što on ne bi dozvolio”, samo dokaz njegovog straha i panike da više nije siguran u svoju priču da će SNSD s koalicijskim partnerima napraviti vlast u RS.

– Očigledno je da Dodik više nije siguran u većinu, te da ga je jučerašnje potpisivanje Programskih principa od strane SDA, DF-a i Saveza za promjene dobro uzdrmalo. Osim što je u panici da neće moći imati skupštinsku većinu, on unaprijed za sebe pravi alibi sa otezanjem predlaganja mandatara. Dakle, ako bi Savez za promjene formirao skupštinsku većinu, on bi onda namjerno otezao s predlaganjem mandatara, navodi Ivanić.

On dalje pojašnjava kako Ustav RS nije predvidio nikakve zakonske rokove za predlaganje mandatara. Praktično to znači, ako bi Savez za promjene formirao skupštinsku većinu i krenuo u formiranje nove vlade RS, Dodik bi ih onemogućio u tome i ne bi predložio mandatara.

– Dodik sada šalje poruku da će ukoliko mi napravimo skupštinsku većinu, postojeću vladu kojom on upravlja praktično držati u tehničkom mandatu unedogled, jer nema roka ustavom propisanog za predlaganje mandatara, kaže Ivanić.

/NAP/HMS/