Published On: Uto, pro 9th, 2014

IVANIĆ: Do kraja mjeseca imat ćemo predsjednika Federacije i premijera BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je danas da u Predsjedništvu BiH postoji dogovor da se nakon konstituiranja Zastupničkogdoma i formiranja Parlamenta Federacije BiH uđe u proces konsultacija o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

”Uvjereni smo da će se i jedan i drugi proces završiti do kraja ovog mjeseca tako da bismo do kraja mjeseca trebali imati predsjednika Federacije BiH, a u istom trenutku i kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH”, kaže Ivanić.

Izrazio je nadu da bi u tom kontekstu konstituiranja Vijeća ministara BiH mogao biti završen do kraja siječnja odnosno prvih 10-ak dana veljače što bi za Ivanića bio pozitivna vijest i relativno brzo formiranje vlasti nakon izbora.

Osvrnuo se i na ovotjednu sjednicu Vijeća za implementaciju mira (PIC) kazavši da će članovi Predsjedništva BiH razgovarati sa članovima PIC-a te dodaje da od ove sjednice ne očekuje ništa posebno budući da se radi o redovnom sastanku.

”Oni više gledaju kako ide proces formiranja vlasti. Ono što očekujem jeste nastavak ideje o novoj europskoj inicijativi za BiH”, ističe Ivanić.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini najavila je ranije da će se sredinom prosinca sastati ministri zemlja EU, a Ivanić je kazao da od ministara vanjskih poslova EU očekuje otvaranje procesa formiranja nove inicijative za BiH koja bi trebala završiti ratifikacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Izrazio je nadu  da će u ovom mandatu BiH dobiti status kandidata za članstvo u EU “što bi bila obaveza novih vlasti na svim nivoima”.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare