IVANIĆ: Četiri različita viđenja Bosne i Hercegovine

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je, obraćajući se učenicima na kraju međunarodnog foruma Društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo, a po povratku iz Strasbourga, kazao da se sad suočavamo s velikim novim izazovom, izazovom predsjedavanja Vijećem Europe.

”Sad smo predsjedavajući Vijeća Europe i svi su dužnosnici jako sretni. No, novi izazov za nas je da sada bosansko društvo učinimo boljim, uspješnijim”, kazao je Ivanić te dodao kako ”moramo raditi mnogo kako bismo ovo društvo učinili normalnim, tipičnim europskim društvom, a to ovisi samo o nama, ne o drugima.

”Drugi nam u tome mogu pomoći. Koji su to naši izazovi? Iskreno govoreći, imamo tri ili četiri različita viđenja Bosne i Hercegovine. Jedni bi kazali to je Bosna bez entiteta, drugi pristup će biti neovisni entiteti, treći pristup je treći entitet i četvrta alternativa je nešto što ja zovem ekstremni građanski pristup. No, stvarni problem je kako napraviti balans identiteta i zajedničkih vrijednosti svih ljudi”, kazao je Ivanić.

Po njegovim riječima, oni koji uspiju to pronaći, oni će imati rješenje za ovu zemlju.

Naveo je kako vjeruje da ljude Bosne i Hercegovine, ”prije svega očekuju to, malo su umorni od sukoba i oni očekuju bolju budućnost”.

Ivanić kaže kako političke elite to još uvijek ne razumiju sasvim dobro.

”Imali smo prosvjede prošle godine. Glavni razlog za te prosvjede nisu bili ni etnički, ni politički. Glavni razlozi za te proteste su bili zahtjev ljudi da imaju bolji život, normalan život, da imaju posao”, kazao je Ivanić.

Dodao je kako se sad događa pomak k nekakvim drugim vrijednostima, te da je upravo zbog toga on veliki podržavatelj europske inicijative, ”jer upravo ova pitanja se nameću kao osnovni prioritet, a stavljaju po strani one stvari oko kojih se ne slažemo”.

”Mi moramo mnogo raditi na tome. Imamo puno poteškoća, ali moramo ustrajati, moramo nastaviti insistirati na tome, jer ne vidim da imamo neku alternativu. Ako nova inicijativa propadne, onda zaista na horizontu ne vidim ništa novo u sljedećih deset godina”, kazao je predsjedatelj bh. Predsjedništva.

Istaknuo je kako ”moramo iskoristiti ovu priliku koja je pred nama, moramo učiniti sve što je u našoj moći, svi mi, nevladine organizacije, političari, svi moramo kreirati jedan javni pritisak na one koji donose odluke da to urade”.

Naveo je da će uradit sve što je u njegovoj moći, dodajući kako misli da ”možemo polako kreirati ovaj novi politički zamajac”.