Published On: Fri, Jun 24th, 2016

IVANIĆ: Čak i “slaba” EU za nas bolja opcija nego ovo što imamo

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je iznenađen rezultatima referenduma u Velikoj Britaniji, s obzirom na veliki ekonomski interes, koji je ta zemlja imala u Europskoj uniji (EU).

– Nisam očekivao odluku o izlasku Velike Britanije iz EU zato što smatram da će posljedice odluke biti  velike. Te posljedice će najviše biti osjetne po EU, jer će biti puno ekonomskih implikacija i uvjeren sam da će one dominatno biti negativne – kazao je Ivanić.

Uz izražene sumnje u pozitivne efekte odluke o izlasku Velike Britanije iz EU, ističe da će to uticati i na ostale zemlje članice EU, što će biti presudno narednih mjeseci.

-EU će se sa svoje strane naći pred dilemom – da li će se dalje učvrstiti ostatak EU, da li će ići ka još snažnijem povezivanju ili će evetualno ići ka decentralizaciji. Ne bih isključio prvi scenarij. Mislim da postoji vrlo moguća varijanta još čvršćeg povezivanja dijela zemalja EU, dodao je.

Ako bi efekti britanskog izlaska iz EU bili pozitivni, to bi, kaže, sigurno značilo nove referendume i izlaske zemalja iz EU, a zato treba sačekati određeno vrijeme i vidjeti koje su političke implikacije i ekonomske posljedice ove odluke.

Odluka građana Velike Britanije, kako napominje, za BiH ne treba da ima veliki utjecaj.

-Čak i ‘slaba’ EU za nas je bolja opcija nego ovo što sada imamo. Mi smo sada van EU i živimo životom koji zaista nije dobar, nema investicija, nema razvoja, demokracije. Čak i u toj ‘slaboj’ EU nama bi bilo puno bolje i mislim da u tom pravcu i dalje treba da nastavimo – zaključio je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.