Published On: Pet, ruj 16th, 2016

IVANIĆ: Ako Ustavni sud zabrani referendum moglo bi biti svega

”Ukoliko Ustavni sud BiH sutra potvrdi svoju odluku o neustavnosti Dana RS-a te izrekne privremenu mjeru i zabrani odluku Narodne skupštine RS-a o referendumu o Danu RS-a, to će biti najdirektnije dolijevanje ne ulja, već benzina ili kerozina na vatru”, tvrdi član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić.
Naveo je da bi “u takvim uvjetima ovdje moglo biti svega”.
”Gotovo je nemoguće sada odustati od referenduma, a dosad to nitko nije ni predložio i dalje je na snazi skupštinska odluka”, rekao je Ivanić i naveo da uzimanje u razmatranje zahtjeva parlamenta RS-a za preispitanje ranije sudske odluke neće značiti da je taj sud promijenio svoj stav iz studenog prošle godine, jer bi kasnije mogao ponovo donijeti isti odluku o neustavnosti Zakona o praznicima.
Potvrdio je da s dosta pažnje očekuje sutrašnju sjednicu Ustavnog suda BiH, na kojoj su, kako je naveo, moguća dva rješenja u vezi s najavljenim referendumom u RS-u o danu tog bh. entiteta – da taj sud prihvati razmatranje zahtjeva Narodne skupštine RS-a za preispitivanje svoje odluke o neustavnosti Zakona o praznicima RS-a, što bi doprinijelo smirivanju prilika, a druga opcija bi išla ka zaoštravanju prilika, a to je da odbije zahtjev entitetskog parlamenta i donese privremenu mjeru.
”Drugi scenarij bi bio izrazito rizičan i išao bi na neviđeno pogoršavanje prilika. Nadam se da će Ustavni sud BiH imati razuma i donijeti razumnu odluku”, kazao je.
Ivanić se nada da će se doći do rješenja koje će omogućiti da 9. siječanj ostane praznik RS-a koji će Srbi i građani tog entiteta slaviti, jer je to pitanje elementarnog nacionalnog dostojanstva i ponosa.
U takvom ambijentu, dodao je, traje i predizborna kampanja, zbog čega se pojavio i strah i nesigurnost građana, kojima je odgovorio da neće biti rata i da nema razloga za strah, a za stabilnu političku situaciju potrebni su, kaže, odgovorni političari.
Ivanić je, nakon sastanka s predsjednikom Odbora za politički sustav, pravosuđe i upravu u Narodnoj skupštini RS-a Draganom Čavićem, rekao da mu je drago da je došlo do određenog smirivanja negativne retorike u Hrvatskoj nakon izbora, i uvjeren je da će to doprinijeti poboljšanju prilika u regionu, što je interes i BiH i RS-a.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x