Published On: Pon, ožu. 27th, 2017

Ivanić: Ako ostane bez europske perspektive, BiH prijete unutarnji sukobi

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić razgovarao je s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom i predsjednikom Polјske Andrzejem Dudom, u dvorcu Strmol u Sloveniji. Teme trilateralnog sastanka bile su aktuelna politička situacija u regiji zapadnog Balkana i u Europskoj uniji.

Ivanić je na konferenciji za novinare poslije sastanka kazao da je zahvalan dvojici predsjednika koji, bez obzira na unutarnje probleme, pesimizam i zabrinutost zemalјa članica unutar Europske unije, ipak žele da čuju i poglede iz BiH na stanje u regiji zapadnog Balkana.

Rekao je da ohrabruje činjenica da i dalјe ima političara i lidera koji su svjesni značaja Europske unije za cijeli zapadni Balkan, i da njemu osobno znači to što su danas predsjednici Slovenije i Polјske posebnu pažnju posvetili prilikama u BiH.

”BiH treba podrška. U slučaju da bude izolirana, BiH će biti suočena s unutrašnjim sukobima i razlikama. BiH kao dio šire obitelji može da bude stabilna i spremna da prihvati pravila ponašanja i političkog djelovanja koje je Europska unija razvila. Uvjeren sam da je ovo bitan preduvjet stabilnosti unutar BiH, a time i na prostoru zapadnog Balkana”, istaknuo je Ivanić.

Naglasio je da će BiH učiniti sve što je moguće da pokaže da je spremna i zainteresirana za reforme koje vode ka europskim integracijama.

”Svjesni smo unutarnjih razlika, ali sam uvjeren da ćemo vrlo brzo uspjeti da napravimo odlučujući iskorak, a to je da ćemo, nakon što odgovorimo na pitanja iz Upitnika Europske komisije, pokazati da smo spremni da BiH dobije status kandidata za EU, što bi bio značajan iskorak”, naveo je Ivanić.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je da aktualna situacija u Europskoj uniji pomjera fokus pažnje, ali da evropska perspektiva ostaje najpouzdanije sredstvo za očuvanje stabilnosti.

Predsjednik Polјske Andrzej Duda je kazao da se Polјska zauzima za regiju zapadnog Balkana i očuvanje mira, kao i izgradnju odnosa između svih naroda.

Polјski predsjednik je podsjetio da je ova zemlјa u BiH prisutna s 24 vojnika u sklopu misije EUFOR-a, te da podržava napredak BiH ka Europskoj uniji i NATO-u, ali ukoliko za to postoje spremnost i volјa svih naroda u BiH, priopćeno je Predsjedništva BiH.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer