Published On: Pet, pro 9th, 2016

IVANCOV: Rusija poštuje činjenicu da dva naroda u BIH žele zatvaranje Inzkovog ureda…


Veleposlanik Rusije u BiH Petar Ivancov tvrdi kako se za postupno zatvaranje OHR-a zalaže dio zemalja članica Vijeća za provedbu mira, među kojima su i neke iz EU.
Ivancov je podsjetio kako je Rusija za zatvaranje OHR-a, jer ta institucija nema konstruktivnu ulogu u rješavanju problema i ugrožava politički napredak zbog mogućnosti korištenja bonskih ovlasti.
“Kad je riječ o OHR-u, u Vijeću za provedbu mira postoje tri različita stajališta – jedno je da ovaj ured mora ostati u BiH, Rusija je za njegovo zatvaranje, a treće ke stajalište kako OHR treba zatvarati postupno, a taj bi proces trajao nekolikko godina”, smatra Ivancov.
Dodao je kako čelnici dva od tri naroda u BiH kažu kako je vrijeme OHR-a prošlo i kako Ured treba zatvoriti, jer nije dobar za budućnost BiH.
Ivancov je ponovio kako je Republika Srpska imala pravo na referendum o Danu Republike jer je to “element obrane nacionalnog interesa srpskog naroda u BiH”.
Ruski veleposlanik smatra kako je nužno formiranje neovisnog i funkcionalnog pravosudnog sustava u BiH kako bi sve odluke bile donošene bez utjecaja stranaca, kao što je slučaj u Ustavnom sudu BiH.