Published On: Sun, Jun 16th, 2013

Ivan Šimonović: Ograničavanje braka ne spada u Ustav

“Ja mislim da je potpuno legitimno pravo na različita shvaćanja, imam svoja shvaćanja, a ona su zasnovana na ljudskim pravima pa tako i pravima istospolnih zajednica”, rekao je Šimunović dodavši kako misli da to ne spada u Ustav jer Ustav treba regulirati druga pitanja

ZAGREB  Pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović  izjavio je večeras u Dnevniku Nove TV kako smatra da ograničavanje definicije braka  ne spada u Ustav jer Ustav treba regulirati druga pitanja.

“Ja mislim da je potpuno legitimno pravo na različita shvaćanja, imam svoja shvaćanja, a ona su zasnovana na ljudskim pravima pa tako i pravima istospolnih zajednica”, rekao je Šimunović dodavši kako misli da to ne spada u Ustav jer Ustav treba regulirati druga pitanja.

Šimunović smatra i kako je Hrvatska u pregovorima s Europskom unijom radila taktičke, a ne strateške pogreške.

Istaknuo je kako svjetskoj zajednici odnosno UN-u trebaju priče o uspjehu te dodao kako misli da će se na primjeru Hrvatske pokazivati “vidite da se može, da  jedna država koja je prošla kroz sito i rešeto može, ako se trudi, ako se mobiliziraju sve snage”.

Šimonović nije htio komentirati ulogu Vuka Jeremića u UN-u. “Tu je bilo kritika na račun da se jedna funkcija previše dovodi u kontekst nacionalnih interesa, a ja sam dio tajništva UN-a i dalje od toga ne bih smio komentirati”, rekao je Šimonović.kraj teksta