Ivan Rakitić – švicarski Hrvat koji je slušao srce i odabrao zemlju svojih roditelja

Ja sam Švicarac, osjećam se kao Švicarac, Švicarska je moj dom i dio mene – govorio je Ivan, ali poručio da se – srce mora slušati.

Ivan Rakitić, igrač Barcelone i hrvatske reprezentacije, rođen je 10. ožujka 1988. u švicarskom gradiću Möhlinu. Dijete je hrvatskih gastarbajtera.

Otac Luka, Slavonac iz Sikirevaca i majka Kate rodom iz Žepča, trbuhom za kruhom stigli su u Švicarsku prije više od tri desetljeća.

Kod Rakitića su obitelj i domovina svetinja. Kada je došao trenutak odluke – hoće li zaigrati za hrvatsku ili švicarsku nogometnu reprezentaciju, Ivan se odlučio za zemlju svojih roditelja. I izazvao bijes Švicaraca. Njegovi su roditelji zbog ove odluke dobivali čak i pisma ispunjena mržnjom.

– Ja sam Švicarac, osjećam se kao Švicarac, Švicarska je moj dom i dio mene – govorio je Ivan, ali poručio da se – srce mora slušati.

S Ivanovim imenom povezuje se ime jednog amaterskog nogometnog kluba – NK Pajde iz Möhlina. Sa svojim reprezentativnim kolegama Ivan je odlazio u svoje rodno mjesto i Pajdama priuštio čast igranja protiv igrača poput Klasnića, Perišića, Spahića i drugih.

Kao dječak, Ivan je bio toliko uvjeren u svoju nogometnu vještinu da je zbog nogometa napustio srednju školu. Sa 17 godina postao je profesionalac Basela u kojemu je igrao do 2007. godine. Svoj debi u dresu Basela Ivan Rakitić imao 29. rujna 2005. u Širokom Brijegu kada je njegov klub gostovao u prednatjecanju Kupa Uefa.
Rakitić je, naime, nakon jedne ozljede Mladena Petrića, prvog strijelca Basela, uskočio u prvu momčad i postao glavni igrač kluba koja je s hrvatskim mladićem došla od četvrtfinala Kupa Uefa. Za Basel je odigrao 34 utakmice i postigao 11 golova.

Već s devetnaest godina napravio je prvi transfer u Schalke 04 iz Gelsenkirchena u kojemu je igrao do 2011. te u tom razdoblju odigrao 81 utakmicu i postigao 11 golova. Ivan Rakitić je za hrvatsku nogometnu reprezentaciju debitirao 8. rujna 2007. protiv Estonije. Prvi gol zabio je u drugoj utakmici koja se igrala četiri dana kasnije i to protiv Andore.

Nakon Njemačke, preselio je u Sevillu s kojom je prošle sezone osvojio Europsku ligu, nakon čega je prešao u Barcelonu.

Rakitić je oženjen sa Raquel Maury Olmo, s kojom ima kćer Altheu.

– Hvala mojoj supruzi i kćeri. Bez njih sam nitko i bez njih ovo ne bi bilo moguće – izjavio je u trenutku slavlja tijekom Barcelonine pobjede u polufinalu Lige prvaka presretni Ivan.