Published On: Pet, ruj 17th, 2021

Italija uvela jednu od najstrožih mjera igdje, ogromne kazne za prekršitelje

Odluka je donesena na sjednici vlade i treba stupiti na snagu 15. listopada.

Cilj toga poteza je uvjeriti ljude da se cijepe i smanjiti zarazu u jednoj od najpogođenijih zemalja pandemijom koronavirusa.

Radnik koji neće moći predočiti valjani zdravstveni certifikat bit će suspendiran bez plaće, ali ne može dobiti otkaz. Oni koji ignoriraju uredbu i dolaze na posao bez covid-potvrde, dobit će kaznu između 600 i 1500 eura, piše Reuters, koji je imao uvid u nacrt mjera.

Iako su neke zemlje EU naredile zdravstvenim radnicima da se moraju cijepiti, nijedna dosad prije Italije nije odredila da je covid-certifikat obavezan za sve djelatnike.

Ideja covid-potvrde inicijalno se odnosila na putovanja, ali je Italija vrlo brzo krenula primjenjivati je i za mjesta poput muzeja, teretana i unutarnjih dijelova restorana.

Iako je posljednjih tjedana bilo prosvjeda protiv tih mjera, većina političkih stranaka, kao i glavne udruge poslodavaca, poduprle su ih u nadi da neće biti daljnjih zatvaranja gospodarstva.

Vođe sindikata manje su skloni novim restrikcijama i smatraju da oni koji se ne žele cijepiti moraju testiranja dobiti besplatno kako bi mogli doći na posao.

Italija, nakon Britanije, ima najviše umrlih u Europi koji su bili pozitivni na koronavirus, više od 130.000 od početka pandemije.

Oko 73 posto od 60 milijuna stanovnika je primilo barem jednu dozu, a 68 posto je potpuno cijepljeno.

Protivnici zelene propusnice tvrde da se tim dokumentom kao obaveznim gaze slobode građana te se uvijeno želi uvesti prisilno cijepljenje. Nekoliko europskih zemalja koristi zdravstvenu covid-potvrdu za rekreativne aktivnosti i putovanja, ali je nijedna nije proglasila obveznom za sve radnike u javnom ili privatnom sektoru.

Talijanska medicinska agencija AIFA prošli tjedan je objavila da je odobrila docjepljivanje trećom dozom cjepiva protiv covida-19 za ranjive skupine populacije.

Agencija je odobrila takozvano booster cjepivo za sve one za koje je vjerojatno da imaju slabiju zaštitu nakon primanja redovite dvije doze cjepiva – imunokompromitirane osobe, starije od 80 godina i štićenike staračkih domova.

Također je odobreno docjepljivanje trećom dozom za sve zdravstvene radnike koji su često izloženi mogućnosti zaraze koronavirusom.

0 0 glasovi
Article Rating
14.7K Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare