Published On: Pon, stu 27th, 2017

Italija: Dva milijuna potpisa protiv majoneze na pizzi

Pizzu treba zaštiti od onoga što je nazvao “prehrambenim piratstvom i prisvajanjem”

U kampanji za spas pizze od nedostojanstvenh sastojaka poput kolutova ananasa ili premazivanja majonezom, dva milijuna Talijana potpisali su peticiju kojom traže da se tom napuljskom jelu dadne priznanje Svjetske baštine.

Italija se nada da ce UNESCO, kulturna organizacija UN-a dodijeliti poseban status napuljskom pizzi, kada se meduvladino povjerenstvo za kulturno naslijede sastane u Seoulu sljedećeg tjedna. Talijani žele službeno priznanje da se pravljenje pizze oblik umjetnosti nastao u Napulju.

Dobivanje UNESCO-vog status pomoglo bi u borbi protiv kulinarskih zlouporaba poput pizze urešene slatkim kukuruzom iz konzerve, kozicama, rezanom salatom, “Ranch” začinom ili drugim stranim grozotama od kojih se Talijani užasavaju.

Napuljsku je pizzu Europska unija službeno priznata kao “zajamčeno tradicionalni specijalitet” još 2010., ali sada ciljamo osigurati međunarodno priznanje, rekao je Coldiretti, iz nacionalne udruge proizvođača hrane.

Pizzu treba zaštiti od onoga što je nazvao “prehrambenim piratstvom i prisvajanjem”.

Zlouporabe uključuju korištenje stranih umjesto talijanskih sastojaka, rekli su iz Asocijacije, “brašna od ukrajinskoga žita, mozzarella od litvanske surutke, tuniškoga maslinovog ulja ili kineskoga pelata”.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x