Published On: Uto, stu 4th, 2014

Istražuje se korištenje poljoprivrednih poticaja za kupovinu birača

Tužiteljstvo je zatražilo od Suda BiH da se dopremijeru FBiH i ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerku Ivankoviću Lijanoviću zabrani obavljanje svih službenih dužnosti.

Državna tužiteljica Enisa Adrović jučer je u Sudu BiH kazala da je Tužiteljstvo proširilo istragu u odnosu na osumnjičenog i to na kaznena djela zloupotreba službenog položaja ili ovlasti, te kazneno djelo povreda slobode opredjeljenja slobode birača, piše “Oslobođenje”.

Tužiteljica Adrović je kazala da se osumnjičenom na teret stavlja da je oštetio proračun BiH za 2.999.200 KM, odnosno da je spomenuta sredstva iz proračuna FBiH koja su bila namijenjena za poticaj poljoprivrednicima, nenamjenski dodijelio članovima Narodne stranke Radom za boljitak, a koji su kasnije vrbovali građane dajući im 100 KM da glasaju za navedenu stranku na izborima 2010.

Osumnjičeni je, obrazložila je tužiteljica, ljudima koji se nisu bavili poljoprivredom dodjeljivao jednokratnu pomoć od po 800 KM, te je u tu svrhu potpisao 3.749 rješenja.

Podsjetimo, nedavno su se, nakon puštanja iz pritvora, Lijanović i Milorad Bahilj pojavili na svojim radnim mjestima.

Naime, odlukom o puštanju na slobodu, Sud BiH je naložio i određene mjere zabrane za njih, a to su mjera zabrane putovanja, napuštanja mjesta boravka, preduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti, posjećivanja nekih mjesta, sastajanja sa određenim licima i naloženo im je obavezno javljanje nadležnom organu jednom tjedno.

Međutim, kako su naveli iz Suda, Ivanković Lijanović može obavljati funkciju ministra i da se zabrana poslovnih aktivnosti i službenih dužnosti odnosi na firmu Lijanovići. d.o.o. Također, Sud BiH je naložio Ivankoviću Lijanoviću da ne smije napuštati Kanton Sarajevo.

Ista zabrana se odnosi i na ministra Bahilja. Njemu također nije zabranjeno obnašanje dužnosti federalnog ministra, već je izrečena zabrana u odnosu na firme koje su predmet istrage.

Dnevnik.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare