Published On: Sri, ruj 14th, 2016

Istraživanje "Ipsosa": Radojičić u prednosti u utrci za gradonačelnika Banjaluke

BANJALUKA – Igor Radojičić, kandidat SNSD-a, bio bi izabran za gradonačelnika Banjaluke da su lokalni izbori održani u prvom tjednu  ovog mjeseca, s osvojenih 54 posto glasova biračkog tijela.
Pokazalo je to “Ipsosovo” istraživanje javnog mnijenja, na uzorku koji je bio reprezentativan za punoljetno stanovištvo Banjaluke.
Dragan Čavić, kandidat Saveza za promjene, osvojio bi 43 posto glasova, dok bi za Slavka Župljanina, kandidata stranke “Spas”, glasovalo dva posto biračkog tijela, a četvrti kandidat, Duško Tadić u ime Prve stranke, osvojio bi jedan posto glasova.
Rezultati su pokazali i visoku razinu opredijeljenosti birača, a koji je iznosio 78 posto.
Ovo istraživanje je, također, pokazalo da bi odaziv birača u Banjaluci, da su lokalni izbori održani u prvoj sedmici rujna, iznosila najmanje 73 posto.
Upravo toliko ispitanika, u postocima, odgovorilo je “glasao bih”, a 22 posto se izjasnilo da ne bi glasovalo, dok preostalih pet posto nije znalo da li bi izašlo na izbore.
Iz “Ipsosa”, koji je istraživanje proveo i u lipnju, napominju da je, u odnosu na taj mjesec, prisutan rast optimizma među građanima kada je riječ o pravcu kojim se RS kreće.
“Rast optimizma je još izraženiji u Banjaluci i u ovom trenutku je jednak broj onih koji pozitivno gledaju na budućnost grada”, jedan je od zaključaka istraživanja.
Zaključeno je i da potencijal za popravljanje slike postoji među neopredijeljenim građanima, te da je neophodno raditi na pozitivnom raspoloženju kod vlastitih i koalicijskih birača, ali i kod žena općenito.
“Uspješno podizanje optimizma može rezultirati u rastu glasova”, navode iz “Ipsosa”.