Published On: Pon, velj 17th, 2014

Istraživanje HSPF-a: ”Čak 84% studenata sa Sveučilišta nije sudjelovalo na prosvjedima!”

Za aktualne prosvjede u Bosni i Hercegovini, postoje brojne dvojbe i nejasnoće, o tome tko je u njima sudjelovao, tko ih je pokrenuo, zašto se pale određene institucije i slično, stoji u priopćenju HSPF-a.
Stoga je Udruga „Hrvatski studentski politološki forum“ odlučila napraviti istraživanje na Sveučilištu među studentima, i kroz ovo istraživanje ponudila je nekoliko, po njima ključnih, pitanja vezanih uz okolnosti na ovim prosvjedima. Na uzorku od 432 ispitanika, od kojih je najveći broj njih sa Filozofskog fakulteta i Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, a gdje je prisutan i najveći broj studenata.
Iz istraživanja izdvajaju rezultate za pojedina pitanja. Primjerice 75 % njihovih ispitanika podržava prosvjede u BiH kao oblik građanskog aktivizma, dok njih skoro 16 % ne podržava, a oko 9 % ih ne zna odgovoriti na ovo pitanje.
Međutim već na sljedećem pitanju, vezano za to jesu li sudjelovali na prosvjedima, čak 84 % ispitanika je odgovorilo da nije sudjelovalo, a samo njih 16 % je odgovorilo da su bili na prosvjedima.
Slična razmišljanja ispitanika bilježe i na pitanju vezanom uz to podržavaju li paljenje državnih institucija u ovim prosvjedima, gdje je većina ispitanika, njih približno 81% dala odgovor kako to ne podržava.
Na pitanje ”Jesu li prosvjedi organizirani spontano?”, samo oko 21 % ispitanika smatra da su prosvjedi spontani, međutim ostala većina smatra kako prosvjedi nisu u potpunosti spontani ili nisu uopće spontani, te su se podijelili oko sljedećih dogovora: Oko 43 % ispitanika smatra da su prosvjedi počeli spontano ali kasnije su ispolitizirani, oko 27 % ispitanika smatra da iza prosvjeda stoje političke stranke, a oko 8 % njih da iza prosvjeda stoje neke međunarodne organizacije.
”Promatrajući ove rezultate, na neka pitanja koja su dio našeg istraživanja, možemo doći do zaključka da je na ovim prosvjedima među studentima Sveučilišta u Mostaru, slab odaziv, i da postoji određena rezerviranost i distanciranost prema istima”, piše u priopćenju HSPF-a.
HSPF navodi kako je jasno je kako studenti, podupiru svaki oblik građanskog aktivizma, naročito u situaciji u kojoj se BiH nalazi, prije svega u gospodarskom i socijalnom aspektu.
”Međutim, ono što vide kao neprihvatljivo vezano za ove prosvjede je svakako vandalizam, paljenje državnih institucija i naravno politiziranje i nametanje ideoloških odrednica u čitavu ovu priču. Pitamo se bi li iskazivanje „socijalnog bunta“ građana bilo puno učinkovitije i bi li imalo veću težinu i širinu, da se kroz njega nije provukla unitaristička ideologija i maksimalna politizacija istoga?
Udruga „Hrvatski studentski politološki forum“ nastavlja pratiti razvoj situacije vezano uz prosvjede građana, te ćemo rezultate cjelokupnog našeg istraživanja u potpunosti objaviti u predstojećim danima’‘, piše u priopćenju HSPF-a.