Published On: Mon, Sep 7th, 2015

ISTRAŽIVANJE: Građani BiH prije bi kriminal i korupciju prijavili medijima, nego tužiteljstvima i policiji

Prema anketi koju je udruženje Pozitivne vrijednosti, u okviru projekta “Čitaj, gledaj, reagiraj”, provelo u više gradova u BiH, 80,5 posto anketiranih građana smatra da bi tužiteljstva u BiH trebala otvarati istrage na osnovu medijskih sadržaja koji govore o nezakonitostima u radu političara i ličnosti koje obnašaju javne funkcije.
– Ovom anketom željeli smo saznati što građani misle o radu i reakciji tužiteljstava kada su u pitanju medijski sadržaji koji ukazuju na zloupotrebu položaja, korupciju, nezakonite radnje pojedinaca ili skupina iz političkog i javnog života u BiH, ali i pokazati i ukazati na to kakve posljedice nereagiranje nadležnih institucija izaziva, priopćili su iz udruženja Pozitivne vrijednosti, te dodali:
Jedna od tih posljedica je i pitanje povjerenja u medije i tužitelje. Tako se 76,8 posto ispitanika izjasnilo da nema povjerenja u pravosudne institucije u BiH, a u medije 54,9 posto. Povjerenje medijima ukazalo je 31 posto ispitanika, a samo 14,5 posto pravosudnim institucijama.
Na pitanje kome bi radije prijavili neki kriminal za koji bi saznali, 51 posto ispitanika se opredijelilo za medije, a 35,5 posto za tužiteljstva i policiju.
Također, u okviru ovog projekta, udruženje Pozitivne vrijednosti je kreiralo i na ulicama gradova u BiH dijelilo brošuru Čitaj, gledaj, reagiraj u kojoj se nalaze izvodi iz kodeksa tužitelja i novinara, novinari i tužitelji- jedni o drugima, osnovni pojmovi vezani za rad pravosuđa, ali i adrese institucija kojima se građani mogu obratiti ukoliko smatraju da mediji ili pravosuđe krše neka od njihovih prava.
Brošura u cjelini, kao i više podataka o anketi i projektu u cjelini dostupna je i na web-strani www.vrijednosti.com/HMS/