Published On: Pet, lis 10th, 2014

ISTRAŽIVANJE: Apsolutna podrška Hrvata listi HNS-a

Završno istraživanje javnog mišljenja, pred izbore koji će se održati u nedjelju 12. listopada, pokazuje kako su Hrvati u BiH spremi podržati dr. Dragana Čovića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Vodeća politička stranka koja će dobiti legitimitet hrvatskog biračkog tijela u BiH je HDZBiH.

Naime, prema najnovijem telefonskom istraživanju koje je proveo Istraživački centar Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru od 2 do 4. listopada ove godine, na uzorku od 1.500 ispitanika, kandidat HDZBiH i stranaka okupljenik oko HDZBiH dr. Dragan Čović, osvojit će 81,9% glasova anketiranih građana koji su se izjasnili da će izići na izbore. Martin Raguž kandidat HDZ1990 osvojit će 12,8% hrvatskih glasova, Živko Budimir kandidat SPP 3,5% glasova ,a najmanje glasova dobit će Anto Popović 1,8%, piše Dnevnik.ba.

Kada je u pitanju povjerenje prema političkim strankama i koalicijama u vodstvu je HDZBiH. Ova stranka sa svojim partnerima osvojit će 80,1% hrvatskih glasova. Birači koji su se izjasnili da će izići na izbore 11,9% dat će glas za HDZ1990. Na trećem mjestu je HSP BiH s 3,2% povjerenja birača. Slijedi HRS 1,4%, SDPBiH 1,2%, SPP 0,6%, DF 0,2%, NSRZB 1,3% glasova.

Kada se detaljnije analizira istraživanje još uvijek postoji značajan broj birača koji se nisu izjasnili za koga će glasovati. No, ipak velika većina Hrvata u BiH je kazala da će izići na izbore. Takvih je, prema ovom istraživanju 68%. Gledajući na ove postotke sasvim je izvjesno da će političke stranke i kandidati morati uložiti još dosta napora kako bih dovukli birače na izborna mjesta.

Stoga 12. listopada bit će zanimljiv dan ne samo s pozicije izbornih rezultata nego i spremnosti političkih stranaka da angažiraju svoje resurse i povećaju izlaznost. Apstinencija im može biti realan neprijatelj, navodi se u istraživanju.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare