ISTRAŽITELJICA S 12-GODIŠNJIM STAŽEM U HAAG-u: ICTY je osnovan kako se ne bi interveniralo protiv Srbije

BIVŠA ISTRAŽITELJICA    Nevenka Tromp-Vrkić, bivša istražiteljica na kapitalnom slučaju Milošević koja je dala ostavku nakon političkih upliva u slučaj i kasnije izgradila akademsku karijeru te danas predaje na sveučilištu u Amsterdamu, za HRT je rekla da je ICTY osnovan kako se ne bi interveniralo protiv Srbije.

Tromp-Vrkić je izjavila da je Haaški sud osnovan u svibnju ’93., dva tjedna nakon što je propao Vance-Owenov mirovni plan.

“Ako pogledate međunarodne odnose i trenutak kada i kako je taj sud osnovan, onda se vidi da je poslije javno mnijenje u cijelom svijetu vršilo pritisak na svoje nacionalne vlade da vojno interveniraju protiv Srbije.

Jedan od razloga osnivanja Suda je da se spriječi taj pritisak, da se ne intervenira na Srbiju, nego da se osnuje novi mehanizam kojim se može kupiti vrijeme i preko kojeg se može taj pritisak smanjiti i da se vojno ne intervenira protiv Srbije”, rekla je Tromp-Vrkić za HRT.

Podsjetimo, baš dan prije izricanja razočaravajuće haaške presude šestorici hrvatskih generala iz BiH, Tromp-Vrkić je u vrlo znakovitom interview-u za Slobodnu Dalmaciju rekla da će “Srbija iz svega ovoga izaći kao pobjednik, presuda Hrvatima iz BiH nije slučajno ostavljena za kraj”, a tako se uglavnom i dogodilo. Toliko o vjerodostojnosti hrvatske države, politike i njezinih elita…

foto Screenshot youtube

more recommended stories