ISTRAGA SMRTI KLICINIH SURADNIKA Katušić i Mraković stradali u eksploziji koju su pripremali ruskom poduzetniku?

Angažman pirotehničara ukazuje na sumnju da bi u autu na parkingu šoping-centra moglo biti eksploziva

Šef moravsko-šleske policije naredio je obdukciju tijela dva pokojnika pronađena u ruševinama četiri mjeseca nakon eksplozije u podrumu kuće u naselju nedaleko od grada Novy Jičin na sjeveroistoku Češke.

Istovremeno, kriminalistički detektivi nastavljaju istraživati okolnosti u kojima su dvojica zasad neidentificiranih muškaraca poginula 10. siječnja ove godine. Toga dana točno u 15.15 sati odjeknula je silovita eksplozija iz Vile u Dukleskoj ulici 215 u selu Šenov. Meterijalna šteta procijenjena je na oko dva milijuna eura, a pretraga ruševina počela je tek 4. travnja, navodno zbog činjenice da je statika kuće narušena, zbog čega bi istražitelji bili u opasnosti. U utorak su policajci i vatrogasci pronašli dva tijela, a termin eksplozije poklapa se s nestankom Branka Katušića i Branka Mrakovića, dvojice Hrvata povezanih s pokojnim Vinkom Žuljevićem Klicom. Navodno su češki policajci intenzivirali istragu nakon što je iz Hrvatske stigla vijest da su u eksploziji možda stradali suradnici umirovljenog pukovnika HVO-a Vinka Žuljevića Klice, koji je pak prošle nedjelje likvidiran u Sesvetama.

Direktorat policije moravsko-šleske pokrajine izdao je priopćenje kojim traži eventualne svjedoke koji bi im mogli pomoći rasvijetliti okolnosti tragičnog događaja 10. siječnja.

Traže svjedoka

Prve informacije govorile su da se radi o eksploziji plina, no neslužbeno Jutarnji list doznaje da u tvrtki koja se bavi distribucijom plina nisu obaviješteni o incidentu u Šenovu. – Da je posrijedi plin, mi bismo to znali – kaže zaposlenik Plinare neslužbeno našoj suradnici.

Nove informacije govore da bi eksplozija i stradavanje dvojice muškaraca mogli biti povezani s događajem od 4. veljače. Toga dana, naime, na parkiralištu trgovačkog centra u Šenovu policija je postupala zbog parkirane srebrne Toyote Avensis Verso. Prema fotografijama češkog portala denik.cz, automobil je dulje vrijeme bio parkiran prije nego što su policajci evakuirali parkiralište, ogradili prostor oko njega trakom i detaljno ga pretražili. U pretrazi su sudjelovali pripadnici protueksplozijskog odjela. Nema potrvrde da se radi o automobilu koji su koristili nestali Katušić i Mraković. Kako je Jutarnji list pisao prije dva mjeseca, na lokaciji pokraj Vile posljednji su put viđeni Branko Katušić zvani Indijanac te Branko Mraković zvani Đoli.

Ranjeni vlasnik

Oni su se na dan eksplozije iz Zagreba zajedno autom uputili u Češku, a nekoliko dana kasnije njihove obitelji prijavile su nestanak, te se oni do danas nalaze na popisu nestalih osoba za kojima traga MUP. Kuća pokraj koje su nestali u Češkoj pripadala je Goranu B. koji je i sam ranjen u eksploziji, a spominje se kao bliski suradnik kralja poker-aparata Vjeke Sliška, ubijenoga 2001. godine na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Policija sumnja da su možda Katušić i Mraković stradali pri pokušaju miniranja kuće u kojoj se u tom trenutku u posjetu trebao nalaziti jedan kontroverzni poduzetnik iz Rusije.