Published On: Pon, stu 9th, 2015

Istospolni brakovi uskoro u BiH?


Ako dva muškarca ili dvije žene iz Bosne i Hercegovine požele da u BiH sklope i ozakone brak, nadležni organi to im moraju dozvoliti s tim što se prije toga obvezno moraju promijeniti zakonski propisi, piše Dnevni list.
Ovo proizlazi iz presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu donesena prije 16 dana kojom se od svih država članica Vijeća Europe traži da pravno reguliraju sklapanje istospolnih zajednica. Bosna i Hercegovina je članica Vijeća Europe i za nju važe ista pravila kao za druge, a sve presude i odluke Europskog suda za ljudska prava su konačne i obvezujuće.
Kako je došlo do ove presude? Tri istospolna para iz Italije još od 2008. godine podnose zahtjeve nadležnim službama u svojoj zemlji da im odobre registriranje braka. Redovno su dobivali odbijenice i onda su se obratili Europskom sudu za ljudska prava. U njegovoj presudi se navodi da je povrijeđeno njihovo pravo na privatnost zajamčeno Europskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, a zbog toga što Italija nije zakonski regulirala zajednice osoba istog spola. Da bi se izbjegle takve situacije, sve države članice Vijeća Europe to moraju uraditi.
Bosna i Hercegovina je potpisnik Europske konvencije o ljudskim pravima i slobodama, a u njenom Ustavu se kaže da je svim građanima zajamčena najviša razina međunarodno priznatih ljudskih prava i osnovnih sloboda, piše Dnevni list.
Pravni stručnjaci su suglasni u stavu da će shodno presudi Europskog suda za ljudska prava, Bosna i Hercegovina, prije ili kasnije, morati mijenjati svoje propise kako bi zakonski regulirala sklapanje zajednica istog spola.
Iz Ureda za ljudska prava u BiH priopćeno je da ozakonjenje zajednica istog spola znači sve ono što podrazumijeva i brak između muškarca i žene – od prava na usvajanje djece preko prava na nasljedstvo u slučaju smrti jednog partnera, podjele imovine u slučaju raspada zajednice, prava na zdravstveno osiguranje na osnovi tog prava koje ima jedan od partnera…
Vjerske zajednice oštro su protiv sklapanja istospolnih zajednica, odnosno brakova. Za islam je istospolna zajednica čisti razvrat koji počinitelje tjera u propast i strogo su zabranjene. Također, po islamu svatko tko smatra da je homoseksualizam normalna stvar izlazi iz vjere, a ranije su islamski učenjaci priopćili da je „potpuno neprihvatljivo nastojanje nekih snaga u svijetu da neprirodne sklonosti uvrste u korpus ljudskih prava pod izgovorom da se radi o ljudskim slobodama“.
Za Srpsku pravoslavnu crkvu „brak je sveta zajednica između muškarca i žene i tako mora ostati“.
Katolička crkva protiv je ispostoplnih brakova, a Biskupska konferencija BiH nedavno je nakon trodnevnog zasjedanja, priopćila da se „istospolne zajednice koje prakticiraju pojedine osobe u crkvenom rječniku ne nazivaju brakovima“, piše Dnevni list.
”Bog je stvorio muško i žensko sa željom i zapovijedi da jedno drugome budu hrana u ljubavi i da se množe i napuče ovu zemlju, to jest, da jedno drugom najprije daruju potomke, a onda i ovom svijetu i vlastitim obiteljima” objasnio je biskup Tomo Vukšić.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare