Published On: Pon, kol 16th, 2021

Ista ekipa koja tvrdi da je Tesla Bošnjak prosipa spinove o hrvatskom nestanku u Središnjoj Bosni

Ovih dana na Twitteru se širi fotografija koja, kao, dokazuje mali broj djece hrvatske nacionalnosti upisane u prvi razred osnovne škole na području Središnje Bosne piše Bild.

O tomu kako je puno manje upisane hrvatske nego bošnjačke djece u školama u srednjobosanskoj županiji na toj društvenoj mreži nas je obavijestila izvjesna – Vučica. (*javnosti poznatija po prijetnjama po život novinarki Gloriji Lujanović, koja je istraživala zločine nad Hrvatima Srednje Bosne.)

Ona je podijelila fotografiju koja navodno dokazuje znatno manji broj upisanih Hrvata nego Bošnjaka u školu.

Uz objavu je poslana i znakovita poruka: “o nestajanjuu Nećemo morati još dugo čekati. Samo polako”.

Korisnica Twittera Marija Pinjuh je odgovorila: “Dok je ijednog Hrvata, biti će i konstitutivnosti. Ali šokirana sam vašim računanjima. Ovo nisu koristili ni nacisti nad židovima. Nadmašili ste i naciste.”

Nama je, međutim, za oko zapeo jedan detalj. Naime, na fotografiji koju je Vučica priložila kao ilustraciju o manjku hrvatskih prvašića, u desnom kutu se nalazi logo izvjesne web stranice bosanskehistorije.com.

Stranica je to koja, blago rečeno, objavljuje dvije vrste objava. One skandalozne i one nesuvisle. U jednoj od objava su tako napisali, mrtvi hladni, kako je Nikola Tesla bio – Bošnjak.

U tekstu prepunom osnovnih pravopisnih omaški urnebesno je opisan način i razlozi zašto je Tesla bio Bošnjak.

“Nikola Tesla je rodjen 1856 godine u jednom malom selu Smiljan u Lici.Selo Smiljan je nekad Bilo Muslimansko selo,sve do 1720 godine,kad su kriptokatolici tog sela,bivsi Muslimani.Protjerani,20 tak godina nakon sto je taj dio danasnje Hrvatske drzave,a nekadasnje Vojne Krajine.
Vojna Krajina je termin autonoman za direktnu kontrolu Beca,koji nije bio pod upravom Hrvatske drzave.Koji je bio moze se reci jedna moderna samostalna oblast.Autonomija u okviru Habsburskog carstva.Za one koji ne znaju.No,vratimo se Tesli
Njegova familija Tesle su pravoslavni Bosnjaci iz danasnje Bosanske Krajine.Oni su naselili taj dio.Zna se da je predak od Nikole Tesle doselio u danasnje Smiljane iz Bosne.Ako je Tesla rodjen 1856 godine.Onda to fakticki znaci da je porodica N.Tesle dosla u Smiljan u Lici negdje izmedju 1720-1800 godine.Zasto bas tad?Ako se zna da u danasnjem Smiljanu nije bilo stanovnika,ali da se je postepeno izmedju 1720-1740 godina davala koncesija svim stanovnicima vojne Krajine,samo ako su Krscani,bez obzira na podjele.Pravoslavlje ili katolicanstvo.Jer je to tad bio imperativ Austrijskog carstva”, samo je dio ovog urnebesnog objašnjenja o etničkom porijeklu Nikole Tesle.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

Jako je, dakle, upitna i ona prvotna ilustracija o smanjenju hrvatske djece s obzirom na to da se dijeli od iste ekipe koja priča ovakve nebuloze o Tesli.

U idućim danima ćemo napraviti detaljnu analizu o situaciji s prvašićima u Središnjoj Bosni pa da vidimo je li Nikola Tesla, ovaj, koliko zapravo hrvatske djece pohađa škole u toj županiji.

I.C. / Bild.ba

guest
nije obvezno
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
28
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x