Published On: Uto, stu 5th, 2019

ISPRED ŠVEDSKOG VELEPOSLANSTVA Prosvjedi u Sarajevu zbog Handkea: Nobelovu nagradu su mogli dati i Karadžiću, Mladiću i Miloševiću

Mi smo se danas okupili simbolično da uručimo pismo kralju i kraljici, da ih opomenem na ono s čime se ne slažemo, a to je dodjela nagrade Handkeu, poručili su okupljeni.

Članovi Udruženje žrtava i svjedoka genocida i građani okupili su se ispred veleposlanstva Švedske u Sarajevu zbog odluke Komiteta Kraljevske švedske akademije znanosti da Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida, kazao je da je Handke sudjelovao u raznim mitinzima opravdavajući genocid koji je počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici.

“Pozivam sve, pogotovo Akademiju Švedske da po prvi put u povijesti odustane od dodjele nagrade i na taj način ispoštuje Nobela. Nadam se da će naš apel koji će biti svakog utorka ovdje i da će Akademija odustati od dodjeljivanja nagrade Handkeu”, kazao je Tahirović, prenosi N1.

Okupljenima se obratila i predsjednica Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić koja je najavila da će večeras uručiti pismo princezi Victoriji prijestolonasljednici i princu Danielu od Švedske s ciljem, kako su naveli, da ih se upozna s razlozima protivljenja nagradi.

“Mi smo se danas okupili simbolično da uručimo pismo kralju i kraljici, da ih opomenem na ono s čime se ne slažemo, a to je dodjela nagrade Handkeu.

Nagradu koju je Akademija dala ovom čovjeku mogli su dati i Karadžiću, Mladiću i Miloševiću”, poručila je Subašić. Članovi udruženja su naveli da će se okupljati svakog utorka do 10. prosinca kada bi nagrada službeno trebala biti uručena Handkeu, prenosi N1.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare