Published On: Pet, kol 10th, 2018

Ispovijest novinarke otete u Somaliji: Silovali su me svaki dan, ptica glasnik me je spasila

Novinarka koja je preživjela otmicu, mučenja i silovanje u Somaliji otkrila je kako je izgledalo 15 mjeseci pakla u zatočeništvu, kao i zašto je odlučila da ne oduzme sebi život.

Amanda Lindaut napunila je 26 godina kada je odlučila da ode na put u ratom razorenu zemlju na istoku Afrike 2008. godine. Tamo je oteta, zajedno sa tadašnjim dečkom, fotografom , piše “Metro”

Njihovi otmičari, naoružani kalašnjikovima, tražili su njihovim porodicama oko millijun i pol eura za otkup, uz prijetnju kako će, u suprotnom, odsjeći im glave.

Deset godina kasnije Amanda Lindaut je riješila da govori o ovom događaju.

“Sjećam se da sam najprije pomislila – možda je ovo samo pljačka. Čak sam i naivno mislila da pričom mogu da se izvučem iz svega”, rekla je ona.

“Kandaska i australijska vlada ne plaćaju otkupe. Ja dolazim iz siromašne obitelji, a ni  porodica mog dečka nije bogata. Tada sam shvatila da je to tek početak”, ispričala je.

U sljedećih 15 mjeseci par je doživljavao svakodnevna premlaćivanja, izgladnjivali su ih, a nakon što su ih razdvojili, počeo je pravi pakao za Amandu Lindaut.

“Silovali su me svakog dana. Bilo je užasavajuće. Kako je vrijeme prolazilo, uvjeti su bili sve gori”, priča novinarka.

Ona je ranije radila u Bagdadu i Avganistanu, pa joj nasilje svakakve vrste nije bilo strano. Međutim, ovo je bilo neizdrživo.

“U jednom trenutku sam pomislila kako ću se ubiti žiletom”, dodaje ona.

Međutim, tada je ugledala prizor zbog kojeg je odustala od ove namjere.

“Dok je svitala zora, nešto mi je privuklo pažnju. Ugledala sam ptičicu kako veselo skakuće i pomislila da je to znak. Ta ptica je bila glasnik. Odustala sam od toga. Želja da sebi oduzmem život je nestala i nikada se više nije vratila. Nevjerovatan osjećaj preplavio je moje tijelo. Odlučila sam da preživim bez obzira na sve i rekla sam samoj sebi: Ponovo ću biti slobodna i ponovo ću vidjeti svoju obitelj”, prisjeća se Amanda Lindaut.

Konačno, poslije 460 dana zatočeništva, par je pušten nakon što su njihove obitelji nekako uspjele da sakupe novac za otkup.

“Prošla sam nevjerovatno putovanje. Vidjela sam najgore od ljudi, da bih vidjela i najbolje od ljudi. Australijanci koji uopće nisu poznavali Nigela i mene skupili su novac za našu slobodu”, istaknula je ona.

U srpnju je Ali Omar Ader, čovjek koji je organizirao otmicu, osuđen na 15 godina u kanadskom zatvoru. Na suđenju je Amanda Lindaut svjedočila i otkrila kako se i dalje budi noću i ima noćne more.

“Godinama nisam mogla da vjerujem da sam napokon slobodna. I dalje sam mislila da sanjam i da ću da se probudim okovana lancima u mračnoj sobi”, rekla je ona.

Novinarka je napisala knjigu o svemu što je prošla, kao i njen tadašnji momak, sa kojim više nije u dobrim odnosima.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare