Published On: Sub, tra 22nd, 2017

Ispovijest Amerikanca koji je ratovao u BiH: Bio sam naivac

Randall Rojer (44) je odrastao na Srednjem zapadu, u predgrađu St. Louisa. Kada je napunio 21 preobratio se u islam i promijenio ime u Ismail Rojer. Tada je otišao u BiH, gdje se borio na strani muslimana.

Narednih 10 godina borio se na raznim ratištima. Godine 2001. je osuđen na 20 godina zatvora jer je dvojici prijatelja pomogao da se pridruže talibanima. Danas, Rojer ima 44 godine, izašao je iz zatvora, a svoju životnu ispovijest započinje boravkom u BiH, odakle je i krenuo putem pakla.

“Tada mi se činilo da ima zaista smisla u svemu tome što radim”, kaže Rojer o bh. ratu i dodaje:

“Kasnije, na drugim ratištima sam pokušavao ponovo osjetim to, ali jednostavno nije išlo. Taj osjećaj iz BiH mi se više nikada nije vratio.”

Nakon Bosne, Rojer odlazi u Pakistan, gdje se borio u Kašmiru. Njegov povratak u SAD značio je nove nevolje. Naime, on je ugovorio put u Pakistan dvojici prijatelja koji su htjeli da se pridruže talibanima.

Tada je razotkriven i 2004. godine proglašen je krivim. Ipak, njegove optužbe nisu bile vezane za terorizam, već za nasilje i posjedovanje eksploziva.

“Kada danas sagledam sve to, jednostavno, ja nikada nisam bio ekstremista. Više sam bio naivac, nešto poput Don Kihota, koji se borio s vjetrenjačama”, kaže on.

Dodaje da nikada nije bio poklonik Al Kaide, te da je i danas jedan od najvećih kritičara Islamske države. On kaže da se preobratio u islam jer je vjerovato u socijalnu pravdu. Naime, kasnije je shvatio da je riječ o izopačenoj socijalnoj pravdi, koja se pretvara u osjećaj viktimizacije.

“Ako stalno krivite druge ljude, onda se nikada nećete promijeniti”, kaže Rojer.