Published On: Sub, srp 20th, 2019

ISPALIO PREKO 100 METAKA Osuđeni terorist i pripadnik vehabijske zajednice uskoro izlazi na slobodu?

Osuđeni terorist Mevlid Jašarević za šest mjeseci steći će zakonsko pravo da podnese zahtjev za uvjetni otpust, saznaje „Dnevni avaz“.

On je pravomoćno osuđen krajem 2012. na 15 godina zatvora zbog napada na Američku ambasadu u Sarajevu 28. listopada 2011.

Jašarević je tog dana ispalio 105 metaka i teško ranio pripadnika policije Mirsada Velića, koji je radio na osiguranju Ambasade. Prvobitno je bio osuđen na 18 godina, ali mu je kasnije kazna smanjena.

Ovaj nekadašnji pripadnik vehabijske zajednice u BiH nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne u Kaznenopopravnom domu Zenica, a do sada je već odslužio skoro sedam godina robije.

S odsluženih 7,5 godina, Zakon mu garantira da može tražiti otpust, što će, kako je potvrđeno Avazu, uskoro i zahtijevati.

U prilog mu ide i dobro vladanje u zatvoru, a do sada, kako je rečeno, nije napravio nijedan prekršaj zbog čega bi bio kažnjavan.

– Svjesni smo da je osuđen za terorizam, da je riječ o teškom kaznenom djelu, ali to ga ne spriječava da tražimo otpust. To je njegovo zakonsko pravo – kaže sugovornik za Avaz, koji redovno posjećuje Jašarevića u zatvoru i s njim održava kontakte.

Prema Zakonu o kaznenom postupku BiH, uvjetni otpust predstavlja otpuštanje zatvorenika s izdržavanja kazne zatvora prije njenog isteka pod uvjetima propisanim Kazenim zakonom FBiH, s tim da se za vrijeme trajanja neizdržanog ostatka kazne zatvora nad njim može odrediti elektronski nadzor, a može ga se obavezati i na nastavak mjera propisanih programom tretmana.

Zavisno od činjenice što će Jašarević napisati u zahtjevu, država takav zahtjev mora razmatrati, ali je pitanje hoće li ga i prihvatiti.

Samo mali prekršaj vraća ga u zatvor.

Navodno Jašarević više nema radikalne stavove zbog kojih je i napao Ambasadu SAD i ranio policajca.

Sugovornik Avaza tvrdi da obavlja vjerske dužnosti, ali da se više ne druži s pripadnicima vehabijske zajednice u BiH.

–  Ima bradu, ali nije to velika, tzv. vehabijska kovrčava brada. On se skroz povukao. Čita knjige i crta. Najvažnije je da je sačuvao brak i porodicu. Žena ga s djecom svaka dva mjeseca posjećuje u Zenici, piše Avaz.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare